Et protein, der styres af fedtceller, forhindrer, at overvægtige forbrænder energi lige så let som slanke.Et protein, der styres af fedtceller, forhindrer, at overvægtige forbrænder energi lige så let som slanke.

Derfor er det svært at smide fedtet igen

Jo federe du bliver, des mere bekæmper proteiner i kroppen din evne til at forbrænde fedt.

 

Det viser en ny undersøgelse fra University of Cambridge og Toho universitet i Japan, der kan få konsekvenser for behandlingen af ​​fedme og andre stofskiftesygdomme.

Proteinet sLR11 viser sig nemlig at være central for både fedtophobning og -fedtforbrænding, da det sender signaler til hvide fedtceller om at gemme mere fedt, mens det sender signaler til såkaldt brune fedtceller om at lade være med at forbrænde fedt. 

De fleste af kroppens fedtceller lagre overskydende energi og frigiver den når det er nødvendigt, mens brune fedtceller står for en proces kendt som termogenese, der genererer varme, som beskytter mod kulde. Vi er alle født med brune fedtceller, som i den tidligste barndom beskytter os, når vi ikke selv er i stand til at beskytte os mod kulde.

Hos fede mennesker ser det ud til at proteinet sLR11 sætter fut i de hvide fedtceller ophobning af energi, mens det får de brune fedtceller til at skrue ned for termogenesen.

Det viser forsøg med mus, der manglede genet for fremstilling af sLR11-proteinet.

Både mus og mennesker øger deres stofskifte lidt, når de skifter til en kalorierig kost, men musene, der manglede genet, fik et meget højere stofskifte, hvilket betyder, at de brændte kalorier hurtigere.

Yderligere undersøgelser viste, at gener, der normalt er forbundet med brunt fedtvæv, var mere aktive i musenes hvide fedtvæv. Det viste sig da også, at musene faktisk var mere termogeniske og havde øget energiforbrug, især efter en kost med et højt fedtindhold.

Produceres af fedtcellerne selv

Da forskerne undersøgte niveauet af sLR11 hos mennesker fandt de, at indholdet af proteinet i blodet fulgte den totale fedtmasse - med andre ord, jo større fedtmasse, jo større mængde af proteinet. 

Desuden viste undersøgelser, at når overvægtige patienter gennemgik fedmekirurgi, var deres vægttab direkte proportional med reduktionen i deres sLR11 niveauer, hvilket antyder, at sLR11 produceres af fedtceller.

Forskernes hypotese er, at sLR11 hjælper fedtceller med at ikke at forbrænde for meget fedt, når blodsukkeret eller andre stofskiftesignaler stiger efter store måltider eller kortvarige fald i temperaturen. Det gør fedtvæv mere effektivt til at lagre energi over lange perioder.

"Vores opdagelse kan hjælpe med at forklare, hvorfor overvægtige personer finder det utroligt svært at tabe deres lagrede fedt. Det bekæmper aktivt deres bestræbelser på at forbrænde det på det molekylære niveau," siger en anden af undersøgelsens forskere dr. Andrew Whittle, der har fået den offentliggjort i tidsskriftet Nature.

"Vi har fundet en vigtig mekanisme, der ikke blot kan målrettes for at hjælpe med at øge folks evne til at forbrænde fedt, men også hjælpe folk, hvor energibesparelse er vigtig, som personer med anorexia nervosa."

 

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?