Få styr på dine følelser og tab dig

Kun ti procent af alle overvægtige er bevidste om at en af de største hindringer for en effektiv slankekur er deres følelser.

 

De færreste, der går på slankekur, evner at holde fast i vægttabet ud over det første år, men mens de fleste giver manglende motion, forkert mad og manglende tid skylden, så er det kun en ud af ti, der erkender at deres psykologiske velbefindende spiller ind.

"Det er ikke overraskende. De fleste mennesker fokuserer næsten udelukkende på de fysiske aspekter af vægttab, som kost og motion. Men der er en følelsesmæssig komponent forbundet med mad, som det store flertal af mennesker simpelthen overser, og det kan hurtigt sabotere deres indsats," siger Diane Robinson, der er neuropsykolog og programdirektør for integreret medicin ved Orlando Health.

En nylig national undersøgelse af mere end tusind mennesker bestilt af Orlando Health fandt, at 31 procent af amerikanerne mener, at manglende motion er den største barriere for vægttab, efterfulgt af 26%, der giver maden skylden og 17%, der skyder skylden på udgifterne til en sund livsstil. 12 procent mente, at den største barriere var nødvendige tid og engagement.

Kun 1 ud af 10, mente dog psykiske velbefindende var en faktor. "Det kan forklare, hvorfor så mange af os kæmper," siger Robinson.

"For at tabe sig og holde fast i vægttabet på længere sigt, er vi nødt til at gøre mere end blot tænke over, hvad vi spiser, er vi også nødt til at forstå, hvorfor vi spiser."

Fra en meget ung alder er vi følelsesmæssigt knyttet til mad. Som børn fik vi ofte godbidder, både for at trøste os og for at belønne os for god opførsel. De fleste fester, som jul, påske og fødselsdage er mad-fokuserede. Den blotte lugt af cookies i mormors ovn, kan skabe stærke følelsesmæssige forbindelser, der varer hele livet.

"Om vi er klar over det eller ej, så er vi opvokset med at bruge mad, ikke kun for næring, men for komfort," siger Robinson.

"Det er ikke en dårlig ting, nødvendigvis, så længe vi anerkender det og håndterer det korrekt."

Når hjernen oplever glæde af en eller anden grund reagerer den på samme måde.

Uanset om glæden skyldes narkotika, romantik eller et lækkert måltid frigiver hjernen en neurotransmitter kaldet dopamin. 

"Vi har det godt, når denne proces bliver aktiveret, men når vi begynder at sætte mad ind i denne ligning, og det bliver vores belønning, kan det have negative konsekvenser."

Faktisk har forskere fundet en sammenhæng mellem følelsesmæssige problemer som stress, angst og depression og øget vægt.

Robinson har disse råd til at finde ud af om din madtrang styres af følelser.

  • Før dagbog over din mad og dit humør, og se efter usunde mønstre.
  • Identificer mad, der får dig til at føle dig godt tilpas og skriv ned, hvorfor du spiser dem. Fremkalder de et minde eller har du trang til maden pga. stress?
  • Før du spiser en snack eller et måltid skal du spørge dig selv: Spiser jeg dette fordi jeg er sulten? Hvis svaret er nej, så forsøg at finde roden til ​​dit motiv.

Målet er at tage følelser ud af spise og se mad som næring, ikke som en belønning eller måde at klare følelser på. Hvis det er svært, skal du ikke være bange for at opsøge hjælp.

"Når vi er fokuseret på de fysiske aspekter af vægttab har mange af os ikke noget problem med at deltage i fitness eller at opsøge en personlig træner," siger Robinson. 

 

"Hvad med at deltage i en støttegruppe eller opsøge en psykolog? Hvis det ikke er lykkedes at få din krop i form endnu skal du måske denne gang starte med dit sind."

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?