Er dit taljemål blevet større i de sidste ti år, så er din risiko for tarmkræft det også.Er dit taljemål blevet større i de sidste ti år, så er din risiko for tarmkræft det også.

Så meget øger en centimer større talje din tarmkræft-risiko

Din risiko for tarmkræft stiger med en procent for hver centimeter, din talje vokser årligt.

 

Ifølge en ny undersøgelse fra Newcastle University i Storbritannien øgees risikoen for tarmkræft med hele 18 procent, hvis du er overvægtig med et BMI over 25 og med yderligere 18 procent for hver ekstra 5 point højere BMI.

"Hertil kommer, at der nu er tegn på, at midaldrende mænd med et øget taljemål har en øget risiko for tarmkræft," siger John Mathers, der er professor i Human Ernæring fra Institut for Cellulær Medicin.

Risikoen for tarmkræft blev forøget med næsten 60 procent hos mænd, der har forøget deres taljemål med mindst 10 cm over 10 år.

"Denne øgede kræftrisiko kan skyldes vedvarende betændelse i mennesker med fedme."

Undersøgelsen var egentlig lavet for at undersøge kræftrisikoen for patienter med såkaldt Lynch Syndrom, der er en arvelig sygdom, der øger tarmkræftrisikoen.

Ganske overraskende betød højere kropsvægt hos mennesker med Lynch syndrom, at risikoen for tarmkræft var ca. dobbelt så stor som den, der ses i den almindelige befolkning.

Aspirin reducerede risikoen

"Der er nu overbevisende dokumentation for, at forbedret livsstil, især bedre kostvalg og at være mere fysisk aktiv, kan bidrage til at reducere risikoen for tarm kræft," siger prof. Mathers.

Hans studier af patienter med Lynch syndrom har vist, at aspirin sænkede den øgede risiko for tarmkræft hos patienter med fedme, måske pga. dets anti-inflammatoriske virkninger.

"Det er et meget spændende fund, som tyder på, at kosten og andre anti-inflammatoriske stoffer kan reducere risikoen hos personer med fedme."

"Tarmkræft er stærkt forbundet med alder, fedme og kost - og skyldes i høj grad betændelse," forklarer professor Mathers.

"Vi kan nu give det klare råd om vigtigheden af at være fysisk aktiv, spise en sund kost og undgå vægtøgning for at minmere risikoen for tarmkræft nør vi bliver ældre."

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?