Derfor taber du dig ikke med motion

Motion er vigtig for dit helbred, men en nærmest håbløs metode hvis du vil tabe dig.

 

Det understreger en ny undersøgelse fra City University of New York, der viser at vores krop tilpasser sig et højere aktivitetsniveau, så vi ikke nødvendigvis brænde ekstra kalorier, selvom vi træner mere.

Resultaterne tyder på det er nødvendigt at genoverveje effekten af ​​fysisk aktivitet for det daglige energiforbrug, siger forskerne.

"Motion er virkelig vigtigt for dit helbred. Det er det første, jeg siger, når nogen spørger om konsekvenserne af denne undersøgelse for motion. Der er tonsvis af dokumentation for, at motion er vigtig for at holde vores krop og sind sundt, og vores arbejde ændre ikke på dette budskab. Men vores arbejde viser, at vi også er nødt til at fokusere på kost, især når det handler om at kontrollere vores vægt og forebygge eller vende en usund vægtøgning," siger Herman Pontzer, der står bag undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Current Biology.

Mennesker, der starter på træningsprogrammer for at tabe sig, oplever ofte en nedgang i vægttabet (hvis de da ikke ligefrem tager på) efter et par måneder. Store sammenlignende undersøgelser har også vist, at mennesker med meget aktiv livsstil har det samme daglige energiforbrug som mere stillesiddende mennesker.

Pontzer siger, at dette virkelig slog ham, da han arbejdede blandt Hadza-folket, der lever som traditionelle jæger-samlere i det nordlige Tanzania.

"Hadza-folket er utroligt aktive, går lange afstande hver dag og laver en masse hårdt fysisk arbejde som en del af deres hverdag," siger Pontzer.

"På trods af deres høje aktivitetsniveau, fandt vi, at de havde det samme daglige energiforbrug som mennesker, der har en mere stillesiddende, moderne livsstil i USA og Europa. Det var en reel overraskelse, og det fik mig til at tænke på sammenhængen mellem aktivitet og energiforbrug."

Derfor har Pontzer og hans kolleger målt det daglige aktivitetsniveau og energiforbrug hos mere end 300 mænd og kvinder i løbet af en uge.

I de data, de indsamlede, så de en svag, men målbar effekt af fysisk aktivitet for det daglige energiforbrug. Men yderligere analyse viste, at dette mønster kun gjaldt blandt deltagere, der ikke var særligt aktive. Mennesker med et moderat aktivitetsniveau havde noget højere daglig energiforbrug - omkring 200 kalorier højere - end de mest stillesiddende mennesker. Men deltagere, der havde et mere end moderat aktivitetsniveau oplevede ingen effekt af deres ekstra aktivitet i form af energiforbrug.

"De mest fysisk aktive mennesker brugte den samme mængde kalorier hver dag som mennesker, der kun var moderat aktive," siger Pontzer.

Forskerne siger, at det er på tide at holde op med at antage, at mere fysisk aktivitet altid betyder, at man smider flere kalorier. Der kan være et balancepunkt for fysisk aktivitet - for lidt motion gør os usunde, men for meget får kroppen til at foretage store justeringer for at tilpasse sig.

Pontzer og hans kolleger har nu planer om at undersøge, hvordan kroppen reagerer på ændringer i aktivitetsniveau. De vil starte med at kigge efter andre ændringer - for eksempel i immunfunktion eller det reproduktive system - der kunne forklare, hvordan kroppen tilpasser sig til større fysiske krav uden at forbruge ekstra kalorier.

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?