Selv om du taber dig, så er det sjældent - eller først til sidst - at det sker på maven.

10 årsager til at mavefedtet sidder fast

Vi kender det alle – selvom vi kæmper en hård kamp med kalorierne og måske lykkes med at slanke os, sidder der en irriterende klump fedt der midt på maven.

 

Og det er ikke bare af hensyn til forfængeligheden, at vi skal tage kampen op. For meget fedt på maven ligger rundt om organerne og ’puster’ maven op til at blive en usund ’ølvom’ med ekstra risiko for hjertesygdomme, type-2 diabetes, insulinresistens og visse kræfttyper.

Hvis du har været på slankekur og den ikke har hjulpet meget på mavens omfang, så kan hormoner, din alder og genetiske faktorer være årsagen.

Læs her 10 mulige grunde til at du ikke kan få maven tilbage i form:

Du bliver ældre

I takt med at vi bliver ældre, forandres vores kroppe sig – og måden vi tager på ændres. Både mænd og kvinder oplever en faldende forbrænding, eller at det antal kalorier, de har brug for bliver mindre.

Derudover oplever kvinder særlige problemer i forbindelse med overgangsalderen.

”Hvis kvinder tager på i under overgangsalderen, er det højt sandsynligt på maven,” siger Michael Jensen, professor i medicine ved Mayo Clinic’s endokrinologiske afdeling.

I forbindelsen med overgangsalderen, nedsættes produktionen af østrogener og progesteroner. Samtidig falder også niveauet af testosteron – dog i et langsommere tempo. Dette hormonskifte betyder, at kvinder i højere grad holder på fedtet omkring maven.

Den gode nyhed er, at vi selv kan gøre noget ved det.

Måske har du valgt en forkert type træning

Måske er du en trofast gæst på spinningholdet i dit fitness center. Og det er rigtig godt for din hjertesundhed. Men det gør ikke meget for livmålet.

”Man bliver nødt til at kombinere styrke- og hjertetræning,” siger Sangeeta Kashyap, der er endokrinolog ved Cleveland Clinic.

Styrketræning giver øget muskelmasse, som får kroppen til at forbrænde mere fedt.

”Muskler forbrænder flere kalorier end fedt, og det er derfor man forbrænder naturligt flere kalorier, hvis man har flere muskler,” siger Kate Patton, diætist ved Cleveland Clinic. Hun anbefaler 250 minutters moderat træning eller 125 minutters intensiv træning om ugen.

Du spiser for meget forarbejdet mad

”Raffineret mel og hvidt brød, kiks og chips er ligesom hvidt sukker, søde drikke og desserter øger inflammationen i vores kroppe,” siger Kate Patton.

”Mavefedt er forbundet med inflammation, så hvis man spiser for meget forarbejdet mad vil det ødelægge evnen til at tabe mavefedtet.”

Naturlig og uforarbejdet mad som frugt, grønsager og fuldkorn er proppet med antioxidanter, som er antiinflammatoriske og derfor måske forebygger mavefedtet.

Klik videre og læs flere årsager på de næste sider 

Tags: hormoner, slankekure, træning, mavefedt, organer, kønsforskelle

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?