For meget jern i maden kan øge din appetit
Et højt jernindhold i kosten - især fra rødt kød - kan undertrykke et hormon, der regulerer appetitten og dermed bidrage til overvægt.
Jern er den ene mineral, som mennesker ikke kan udskille, så jo mere jern, vi indtager, des større sandsynlighed er der for, at indholdet af mæthedshormonet leptin i blodet vil falde.
Det blev understreget af en ny undersøgelsen, der for nylig blev offentliggjort i Journal of Clinical Investigation, hvor forskerne beskrev resultaterne af et forsøg med mus, der fik en kost med et meget højt jernindhold.
"Forsøget viste, at dyr, der spiste kost med et højt indhold af af jern, spiser mere," siger dr. Don McClain, der er direktør for Center for diabetes, fedme og metabolisme ved Wake Forest Baptist og undersøgelsens chefforfatter.
"Hos mennesker har et højt jernindhold, selv i normalområdet, været forbundet med mange sygdomme, herunder diabetes, fedtlever og Alzheimers, så der er grund til ikke at spise så meget rødt kød, fordi jern i rødt kød lettere absorberes end jern fra planter."
I undersøgelsen blev hanmus enten fodret med et højt jernindhold svarende til 2000 mg / kg og et lavt jerindhold svarende til 35 mg / kg i to måneder.
Ved begyndelsen og afslutningen målte forskerne indholdet af jern i fedtvæv og konstaterede en 215 procents højere indhold af jern i musene på den jernrige kost. Desuden var leptin-indholdet i blodet 42 procent lavere hos musene på den jernrige kost sammenlignet med dem på den lave normale kost.
Fedtvæv påvirkes
Resultaterne blev verificeret gennem blodprøver af ferritin hos et stort antal mennesker, der deltog i en tidligere klinisk undersøgelse. Ferritin angiver mængden af jern, der er oplagret i kroppen.
Forsøget viser, at fedtvæv reagerer på jernindholdet ved at justere hvor meget leptin, der produceres.
"Vi ved endnu ikke, hvad det optimale jernniveau er, men vi håber at lave et stort klinisk forsøg, der kan afgøre om et lavere jernindhold i blodet har nogen effekt på vægten og diabetes risiko," siger McClain.
"Jo bedre vi forstår, hvordan jern virker i kroppen, des større chance har vi for at finde nye måder, at forebygge og behandling af diabetes og andre sygdomme."
En undersøgelse fra 2013 viste, at jern fra kød - såkaldt hæm-jern - øger risikoen for tidlig hjertesygdom og -død.
Undersøgelsen fra Indiana University School of Public Health - Bloomington konstaterede, at hæm-jern øger risikoen for hjertesygdomme med 57 procent, mens der ingen sammenhæng blev fundet mellem andet jern i planter eller andre kilder og hjertesygdomme.