Hormonbalancen ser ud til at have indflydelse på trangen til at overspise.

For lidt østrogen får dig til at overspise

Uregelmæssig menstruation kan få dig til at overspise fordi dit østrogen-niveau er ude af balance.

 

Overspisning er en tilstand, hvor især kvinder i kortere eller længere perioder grovæder.

Og nu viser ny forskning fra Children's Nutrition Research Center ved Baylor College of Medicine og Texas Children's Hospital at der er en sammenhæng mellem ubalance i østrogen-niveauet og overspisning. 

I forsøg med mus har forskerne konstateret, at hormonet østrogen specifikt kan udløse serotonin neuroner, der hæmmer overspisning hos hunmus. 

"Tidligere data har vist, at kvinder, der har uregelmæssig menstruationscyklus har tendens til at overspise, hvilket tyder på, at hormoner hos kvinder spiller en væsentlig rolle i udviklingen eller forebyggelse af adfærden," siger Dr. Yong Xu, der er assisterende professor i pædiatri og hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of Clinical Investigation. 

"Tidligere data har også vist, at der er en stærk sammenhæng mellem østrogen og overspisning hos mennesker. Når østrogen-niveauet er højt hæmmes trangen til overspisning, men når niveauet er lavt overspiser vi hyppigere," fortæller han.

Museforsøget viste at østrogen effektivt hæmmer overspisning hos mus ligesom hos mennesker. 

"Det giver anledning tl at tro, at kvinder, der overspiser samtidig med at de har en uregelmæssig menstruationscyklus, sandsynligvis har en beskadiget østrogen-funktion," siger Xu. 

Yderligere undersøgelser har forssøgt at finde ud af hvilken receptor, der fik østrogen til at påvrke overspisning og hvor denne receptor var placeret. Gennem forsøg med genetisk modificerede mus, fandt de, at østrogen-receptor-α, der aktiveres af serotonin neuroner i hjernen, påvirker ​​østrogen til at undertrykke overspisning. 

Håbet er at en form for østrogenbehandling derfor kan bruges i behandling af overspisning og overvægtsproblemer.

Risiko for brystkræft

Xu bemærker dog, at den nuværende østrogenbehandling i praksis har været et problem, fordi den producerer skadelige virkninger, såsom høj risiko for brystkræft.

Forskere på Indiana University har dog nyligt udviklet et stof kaldet GLP-1-østrogen, der er en sammensmeltning af peptidet GLP-1 og østrogen.  Forskerne mente at det kunne anvendes til at sende østrogen til et område, hvor der både er GLP-1-receptorer østrogenreceptorer så østrogen kun blev frigivet der. Denne metode kunne sikre en bedre vægtkontrol uden at øge risikoen for brystkræft, fordi forbindelsen ikke leverer østrogen til brystvæv. 

Da Xu brugte denne forbindelse i museforsøget øgedes aktiviteten af østrogen i hjernens serotonin-region, hvor de mener, at overspisning reguleres. 

Det viste sig da også, at forbindelsen faktisk væsentligt hæmmer overspisning i mus. 

"Der er et par undersøgelser, der viser, at personer, der overspiser har tendens til at have et lavere indhold af GLP-1 i deres blod, men hidtil har ingen påvist, at GLP-1 undertrykker overspisning hos dyr eller mennesker," siger Xu. 

"Vi har påvist, at østrogen og GLP-1 tilsammen reducerer overspisning og at GLP-1 kan føre østrogen til et bestemt sted hvor det gavner uden at påvirke brystvæv." 

Xu mener, at forsøgsresultaterne giver en god basis for at udvikle medicin, der specifikt målrettes østrogen-receptor-α i hjernens serotoninregion for at behandle overspisning.

 

Tags: serotonin, østrogen, GLP-1, menstruation, hormonbalance

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?