Mor arvede datterens fedme
Tarmbakterier viser sig mere og mere afgørende for fedme-risikoen, der tilsyneladende kan overføres til andre mennesker.
Det antyder i hvert fald en mystisk sag fra USA, hvor en kvinde på 32 år, der altid havde været næsten normalvægtig, på ganske kort tid blev næsten sygeligt fed efter at have fået transplanteret afføringsbakterier fra hendes overvægtige datter.
Kvinden led af en tilbagevendende Clostridium difficile infektion, som er en almindelig årsag til antibiotika-relateret diarré, der i alvorlige tilfælde kan være livstruende.
Fækal mikrobiota transplantation (FMT) er en transplantation med afføring fra patienter uden diarre, der har vist sig som en lovende behandling mod problemet, men tilsyneladende skal man undlade at bruge overvægtige donorer, skriver forskerne i tidsskriftet Open Forum Infectious Diseases.
Transplantation anvendte donorafføring fra kvindens overvægtige, men ellers sunde teenagedatter, og blev indført med koloskopi (kikkertoperation) for at genskabe en sund balance af bakterier i kvindens tarm og kurere hendes C. difficile infektion.
Da kvinden fik transplantationen i 2011 var hendes vægt stabil på små 62 kilo og et BMI var 26. 16 måneder senere vejede kvinden godt 77 kilo og hendes BMI var 33, hvilket er det kliniske kriterie for fedme. Vægtøgning varede ved til trods for at hun kom på et kost- og motionsprogram med en overvægt af proteiner. Alligevel vejede hun tre år efter transplantationen godt 80 kilo med et BMI på 34,5, og hun er stadig fed i dag.
Mus blev også fede
"Vi spørger os selv, om der var noget i afføringen, om nogle af disse "gode" bakterier, vi overførte, kan have haft en indvirkning på hendes stofskifte på en negativ måde," siger dr. Colleen R. Kelly fra Warren Alpert Medical School af Brown University, der har skrevet om tilfældet med dr. Neha Alang fra Newport Hospital i Rhode Island.
En sådan forbindelse mellem bakterier i mave-tarmkanalen og vægt understøttes af tidligere dyreundersøgelser, hvor overførsel af tarmbakterier fra fede til normalvægtige mus har ført til en markant stigning i fedme. I det lys anbefaler de i fremtiden, at udvælge afføringsdonorer, der ikke er overvægtige.
Det er dog vigtigt at pointere, at FMT ikke var den eneste mulige årsag til kvindens vægtøgning. Ud over behandling af C. difficile var hun også blevet behandlet med flere antibiotika mod infektion med Helicobacter pylori. Andre mulige medvirkende faktorer til kvindens vægtøgning kan være helbredelsen for C. difficile infektionen, genetiske faktorer samt aldring og stress i forbindelse med sygdom. Men stadigvæk havde hun aldrig været overvægtig før.
Tags: stofskifte, tarmbakterier, fedme, transplantation