Mavefedt kan muligvis være årsagen til at mænd er bedre beskyttet mod leddegigt end kvinder.Mavefedt kan muligvis være årsagen til at mænd er bedre beskyttet mod leddegigt end kvinder.

Mavefedt beskytter mod leddegigt

Har du for meget mavefedt kan det faktisk vise sig at beskytte dig mod risikoen for at udvikle leddegigt.

 

Mens mavefedt i adskillige undersøgelser har vist sig at øge risikoen for hjerteproblemer og kræft, så peger en ny undersøgelse på at det måske er med til at forhindre leddegigt hos mænd.

Det antyder en ny undersøgelse fra bl.a. Lund Universitet, hvor forskere har analyseret data fra 383 patienter i to sundhedsundersøgelser med i alt 50.705 deltagere og konstateret en stærk sammenhæng mellem et højt BMI hos mænd og en lavere risiko for at udvikle leddegigt. 

Resultaterne, der er offentliggjort i tidsskriftet Rheumatology, viste at mænd med et BMI over 25 i den ene undersøgelse var 63 procent mindre tilbøjelige til at udvikle leddegigt, mens de i den anden undersøgelse var 40 procent mindre til bøjelige til at udviklge gigtsygdommen.

Til gengæld viste der sig inge sammenhæng mellem kvinders overvægt og risikoen for at udvikle leddegigt.

Forskerne har den hypotese, at et højt BMI ofte skyldes øget mavefedt hos mænd, mens kvinders fedt indtil overgangsalderen ofte sidder omkring hofterne. 

Tidligere forskning har vist en sammenhæng mellem et højt BMI og hormoner, som tyder på at fedtvæv og hormon-relaterede faktorer kunne have en beskyttende virkning mod leddegigt.

"Så vidt vi ved, er dette den første undersøgelse om dette problem hos mænd," siger undersøgelsens hovedforfatter Carl Turesson, der ikke tør sige om risikoen også er mindre for rigtigt fede mennesker med et BMI over 30.

"Effekten af ​​fedme på risikoen for leddegigt syntes ikke at være væsentligt forskellig fra overvægt, men en forskel i effekten af meget høj BMI kan ikke udelukkes."

Tags: overvægt, BMI, leddegigt

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?