Problemet ved den nye undersøgelse er at man i det virkelige liv ikke kan forudse hvornår man får et hjerteanfald.Problemet ved den nye undersøgelse er at man i det virkelige liv ikke kan forudse hvornår man får et hjerteanfald, og at en fedtrig kost på lang sigt skader mere end den gavner på kort sigt.

Fedt beskytter mod hjerteskader

En fedtrig kost i en kort periode på et par uger beskytter mod hjerteanfald, viser en ny undersøgelse, der - igen - rykker ved forståelsen af fedt. 

 

Det er velkendt, at en kost med et højt fedtindhold øger risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde i det lange løb, men ifølge undersøgelsen kan det i op til to uger før et hjerteanfald, reelt begrænse skaderne fra et hjerteanfald i mus med omkring 50 procent.

"Undersøgelsen forbedrer vores forståelse af sammenhængen mellem kost og sundhed," siger dr. W. Keith Jones, PhD, fra Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, der har fået offentliggjort undersøgelsen i American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology.

"At finde ud af hvordan fedt, på kort sigt, kan beskytte mod hjerteanfald, kan sikre bedre behandlinger," siger han og understreger, at undersøgelsen ikke er en licens til at grovæde cheeseburgere og is.

Undersøgelsen kan give ny indsigt i fedmeparadokset, som består i at fedme på den ene side er en væsentlig risikofaktor for hjertesygdom, men på den anden side synes at sikre, at moderat overvægtige lever længere efter et hjerteanfald eller hjertesvigt.

I undersøgelsen fik mus en fedtrig kost  med 60 procent af kalorierne fra animalsk fedt før de fik et hjerteanfald. Uanset om de spiste en fedtrig kost i en dag, en uge eller to uger før hjerteanfaldet fik de kun halvt så alvorlige hjerteskader som mus, der spiste en kontrolkost.

Men den beskyttende effekt forsvandt hos mus, der spiste en kost med højt fedtindhold i mindst seks uger.

På kort sigt beskytter en fedtrig kost hjertet via en mekanisme kaldet autophagy, som fungerer lidt ligesom en skraldebil. Beskadigede proteiner fra hjerteanfaldet fjernes fra hjerteceller som om de var skrald, hvilket øger cellernes chancer for at overleve. På kort sigt øger et højt fedtindhold i kosten niveauet af et molekyle i blodet, der beskytter hjertemusklen.

De effektive skraldevogne betyder, at cellerne bliver resistente over for skader, når et hjerteanfald opstår og det betyder at mere af hjertemusklen overlever.

"Det fremtidige arbejde vil afgøre, om disse virkninger har forbindelse til fedmeparadokset, og om vi kan finde måder at bruge den viden til beskyttelse mod hjerteanfald," siger forskerne.

 

Tags: fedt, fedme, hjertesygdom, fedmeparadoks, hjerteanfald, hjertesvigt

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?