Manglende morgenmad kan medføre mere mavefedt
Det kan godt være, at du taber dig af at faste, men du risikerer at ændre din fedtfordeling, så du får mere mavefedt når du stopper fasten.
Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse Ohio State University, der forsøgte at finde ud af hvordan det påvirker kroppen, at springe morgenmad eller andre måltider over.
Tidligere undersøgelser viser, at unges forsøg på at holde vægten ved at droppe morgenmaden, havde den modsatte effekt - fordi de istedet spiste mere eller for usundt senere på dagen eller ugen.
Men ifølge denne nye undersøgelse kan det også ændre kroppens fordelig af fedt, så man ender med at få mere af det farlige mavefedt.
Undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of Nutritional Biochemistry, er ganske vist baseret på forsøg med mus, men forskerne mener, at den kan overføres til mennesker.
Forsøget startede med at dele mus op i to grupper, hvor den ene gruppe kunne spise så meget den ville dagen lang, mens den anden gruppe fik meget mindre mad og derfor havde tømt skålen hurtigt.
I tre dage fik disse mus kun halvdelen af de kalorier, den anden gruppe fik, hvorefter de gradvist fik mere og mere mad indtil begge grupper på dag seks fik samme mængde mad hver dag.
Denne sidste kaloriebegrænsede gruppe mus tabte sig ganske vist i de første tre dage, men da de fik flere kalorier, nåede de næsten op på samme vægt som den anden gruppe på dag seks. Men de havde til gengæld mere mavefedt, som i tidligere undersøgelser har vist sig at øge risikoen for insulinresistens, diabetes 2 og hjertesygdom.
De fastende mus udviklede insulinresistens i deres lever - som forskerne mener er et afslørende tegn på prædiabetes. Når leveren ikke reagerer på signaler fra insulin fortsætter den med at producere glukose, som så ophobes i kroppen som fedt.
Spring ikke måltider over
"Dette understøtter opfattelsen af, at små måltider i løbet af dagen kan være nyttigt for et vægttab, selv om det ikke er praktisk for mange mennesker," siger Martha Belury, der er professor i human ernæring på Ohio State University og en af undersøgelsens hovedforfattere.
"Men du skal absolut ikke springe måltider over for at spare på kalorierne, fordi det udsætter din krop for et større udsving i insulin og glukose, der kan medføre at du ophober fedt i stedet for at smide det."
Undersøgelsen viste, at de mus, der var på diæt, udviklede et grovæderi, der varede alle seks dage og som betød at de spiste al deres mad på fire timer og endte med at faste i 20 timer.
Dette grovæderi og faste medførte en række stofskifteproblemer, som forskerne tilskriver stigningen og det efterfølgende alvorlige fald i insulin-produktionen. Det medførte også stigninger i inflammation, højere aktivering af gener, der øger ophobningen af fedtmolekyler og større fedtceller - især i maveregionen - sammenlignet med mus, der fordelte maden over hele dagen.
Leveren pumper glukose ud i blodet, når den modtager signaler om, at insulin niveauet er lavt - for eksempel sender leveren glukose til hjernen når vi sover. Men denne produktion stopper efter et måltid, når insulin frigives af bugspytkirtlen og hjælper med at omsætte glukosen til energi.
"Musene i vores forøg havde endnu ikke udviklet diabetes 2, men de reagerede ikke længere på insulin, og denne tilstand af insulinresistens kaldes prædiabetes."
Insulinresistens er også en risiko for at få mere mavefedt, der øger inflammation i de nært beliggende organer og øger risikoen for hjertekar-problemer og ligefrem kræft. Mavefedt, der ligger omkring organerne, er det farligste fedt.
"Selvom de grovædende - og fastende - mus havde den samme kropsvægt som de andre mus, var deres fedtdepoter omkring maven tungere. Hvis der pumper for meget glukose ud i blodet, samler fedtvæv det gladeligt sammen og ophober det. Det gør fedtcellerne glade - men det skal du ikke være, du skal forsøge at undgå disse celler til at reducere fedtvævet," siger Belury meget pædagogisk.
Tags: kalorier, glukose, mavefedt, insulinresistens