Skifteholdsarbejde og jævnligt jetlag ka øge risikoen for at blive overvægtig, fordi din tarmfloras døgnrytme også bliver forstyrret.

Du kan blive overvægtig af skifteholdsarbejde

Bliver din krops døgnrytme ofte udfordret på grund af jetlag eller skifteholdsarbejde øger det din risiko for overvægt.

 

Organismer lige fra bakterier til mennesker har en døgnrytme, der skal hjælpe dem med at synkronisere deres biologiske aktiviteter med tidspunktet på dagen. 

Døgnrytmen er udviklet gennem evolutionen til at passe med nat og dag, morgen og aften, men er ifølge en ny undersøgelse også tilpasset den tidszone og det land vi bor i.

En undersøgelse offentliggjort tidsskriftet Cell afslører nemlig, at tarmfloraen hos mus og mennesker har en døgnrytme, som kontrolleres af det biologiske ur i værtslandet, hvor de bor. Forstyrrelse af døgnrytmen hos værten ændrer rytmen og sammensætningen af tarmfloraen på en måde, der fører til fedme og metaboliske problemer.

"Disse resultater giver en forklaring på en mangeårig og mystiske observation, nemlig at mennesker med kronisk forstyrret dag-nat cyklus på grund af gentagen udsættelse for jetlag eller skifteholdsarbejde har en tendens til at udvikle fedme og andre metaboliske komplikationer," siger undersøgelsens seniorforfatter Eran Elinav fra Weizmann Institute of Science i Rehovot, Israel. 

"Disse overraskende resultater kan gøre det muligt for os at udtænke forebyggende behandlinger til disse mennesker for at reducere deres risiko for disse komplikationer." 

Kræft og hjertesygdom

Forstyrrelse af døgnrytmen hos mennesker er kendetegnende for forholdsvis nye livsstilsændringer, som konstant skifteholdsarbejde eller hyppige flyvninger på tværs af tidszoner. Disse udbredte adfærdsmønstre har været knyttet til en lang række sygdomme, herunder fedme, diabetes, kræft og hjertekar-sygdomme. Men indtil nu har det ikke været klart, hvordan ændringer i døgnrytmen øger risikoen for disse sygdomme. 

I den nye undersøgelse satte Elinav og hans team sig for at afgøre, om tarmens mikrober kunne være det manglende led. Da de analyserede mikrober fra muselort og fra menneskers afføring på forskellige tidspunkter af dagen, opdagede de rytmiske udsving hos mikroberne og i deres biologiske aktiviteter. Værtens døgnrytme og normale kostvaner var nødvendige for disse rytmiske udsving hos tarmens mikrober. 

Da mus blev udsat for skiftende lys-mørkeog ujævne fodringer mistede tarmbakterierne deres rytmiske svingninger og sammensætningen ændrede sig også. Desuden fik en fedtrig kost disse mus til at tage på i vægt og udvikle metaboliske problemer forbundet med diabetes. Ligeledes viste jetlag hos to mennesker, som var rejst fra USA til Israel, sig at have ændret sammensætningen af tarmmikrober, som fremmer væksten af bakterier, der er knyttet til fedme og metabolisk sygdom. 

"Vores resultater giver mulighed for en ny behandling, der kan bruges til i fremtiden at normalisere tarmfloraen hos mennesker, der ofte har ændringer i deres søvnmønster - som skifteholdsarbejdere og perosner, der flyver meget," siger Elinav. 

"At målrette probiotiske eller antimikrobielle behandlinger mod de skadelige ændringer i mikrobiota  kan reducere eller endog forhindre deres risiko for at udvikle fedme og andre komplikationer."

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: skiftehold, tarmflora, jetlag, døgnrytme

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?