Sult-hormon hos babyer vigtigt for fedme-risiko

Nyfødte babyer risikerer at vokse op og blive overvægtige, hvis et hormon, der styrer appetitten ikke holdes under kontrol i den første tids udvikling af sammenhængen mellem hjernen og mavetarm-systemet.

 

Appetit-hormonet ghrelin produceres i tarmene, hvor det sendes op til hjernen for at fortælle os, at vi skal spise for at fylde maven.

Men ifølge et nyt forsøg kan den periode, hvor sammenhængen mellem mavetarm-systemet og hjernen udvikles, være afgørende for hvor hurtigt og hvor meget ghrelin vi udvikler når maven er tom. 

Det viser forsøg fra Saban Research Institute of Children's Hospital Los Angeles, hvor forskere har afsløret ghrelins uventede rolle i den tidlige udvikling af hjernen og den langsigtede effekt på appetitreguleringen. Deres undersøgelse er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Clinical Investigation.

"Denne undersøgelse tyder på en sammenhæng mellem modning af mavetarm-hjerne-aksen og senere risiko for fedme, diabetes og hjertekar-sygdomme," siger dr. Sebastien G. Bouret, der er lektor i pædiatri ved University of Southern California.

Kropsvægt og energibalance er reguleret af et sofistikeret netværk af neurale kredsløb. I centrum er en samling af nerveceller kaldet den bueformede nucleus i hypothalamus, der indeholder et sæt af neuroner, som er følsomme over for metaboliske hormoner. For eksempel udskilles ghrelin og påvirker den bueformede nucleus til at kræve føde, når maven er tom.

Men indtil nu har man kun vidste lidt om betydningen af ghrelins udvikling af de dele af hjernens mekanismer, der regulerer kropsvægt og appetit.

Vigtig balance

Forskerne identificerede den fysiologiske og neurobiologiske betydning af ghrelin tidligt i livet gennem to eksperimenter med mus. De blokerede hormonet kort efter fødslen, hvilket resulterede i at nervecellerne i den bueformede nucleus fik flere aksonale udløbere (signaltråde), hvilket forårsagede livslange stofskifteforstyrrelser som fedme og diabetes.

De øgede også ghrelin niveauet under denne afgørende udviklingsperiode og fandt at det forringede den normale vækst af de bueformede signaltråde og også medførte stofskifteproblmer.

"Vores undersøgelse understreger vigtigheden af at sikre en sund hormonbalance - herunder ghrelin - i den tidlige del af livet, for at sikre en hensigtsmæssig udvikling af hjernens ernæringscentre," siger Bouret og tilføjer, at en korrekt timing og mængde af både ghrelin og mæthedshormonet leptin er nødvendig for udviklingen af neurale kredsløb i hypothalamus.

Klinisk er et forhøjet ghrelin niveau kendetegnende for patienter, der lider af Prader-Willi syndrom. Dette forhøjede niveau opstår før udviklingen af fedme hos disse patienter, hvilket skyldes den umættelige sult, som er et symptom på lidelsen. Patienter med syndromet har også et langsommere stofskifte.

"En bedre forståelse af forholdet mellem ghrelin niveauet tidligt i livet og udviklingen af sygdomme som Prader-Willi syndrom eller fedme blandt børn er vigtige for at udvikle behandlinger mod stofskiftesygdomme," siger Bouret.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: appetit, stofskifte, hormoner, Ghrelin, Leptin, hjernen

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?