Risikoen for kræft i underlivet og mavetarmsystemet er blandt de kræftformer, der stiger mest pga. overvægt.

Så meget øger overvægt din kræftrisiko

Overvægt øger risikoen for at udvikle 10 af de mest almindelige kræftformer, men kan også beskytte mod andre.

 

Det viser en stor gennemgang af kræfttilfælde hos over 5 millioner voksne i Storbritannien, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The Lancet.

Ved hjælp af data fra praktiserende lægers registreringer i den britiske Clinical Practice Research Datalink (CPRD) har forskerne identificeret 5,24 millioner personer over 16 år, som var kræftfri og var blevet fulgt i gennemsnitligt 7,5 år. Risikoen for at udvikle 22 af de mest almindelige kræftformer, som repræsenterer 90% af de kræfttilfælde, der bliver diagnosticeret i Storbritannien, blev målt i forhold til BMI efter at forskerne havde justeret for faktorer som alder, køn, rygning status og socioøkonomisk status. 

I alt havde 166.955 mennesker udviklet en af de 22 kræftformer i løbet af follow-up perioden. BMI var forbundet med 17 ud af de 22 specifikke kræfttyper. 

En stigning i BMI-tallet på 5 viste sig at være tydeligt forbundet med:

  • en 62 procent højere risiko for kræft i livmoderen 
  • en 31 procent højere risiko for galdeblærekræft
  • en 25 procent højere risiko for nyrekræft
  • en 10 procent højere risiko for livmoderhalskræft
  • en 9 procent højere risiko for skjoldbruskkirtelkræft
  • en 9 procent højere risiko for leukæmi

Højere BMI øgede også den samlede risiko for leverkræft (19%), tarmkræft (10%), æggestokkræft (9%) og brystkræft (5%), men effekten på disse kræftformer var ikke kun afhængig af et øget BMI, men også af individuelle faktorer som køn og hvor man var i forhold til overgangsalderen. 

Undersøgelsen viste også at selv med et normalt BMI-tal (under 25) var et højere BMI forbundet med øget risiko for visse kræftformer. 

Der var desuden også nogle beviser for, at personer med et højt BMI-tal havde en lidt lavere risiko for prostatakræft og  brystkræft efter overgangsalderen. 

"Der var en stor variation i effekten af ​​BMI på forskellige kræftformer For eksempel steg risiko for kræft i livmoderen betydeligt ved et højere BMI-tal, mens stigningerne var mere beskedne for andre kræftformer. Overvægt synes at reducere risikoen en smule for nogle kræftformer som brystkræft hos yngre kvinder. Denne variation fortæller os, at BMI påvirker kræftrisikoen gennem en række forskellige processer, afhængig af hvilken kræftform", siger lederen af ​​undersøgelsen Dr. Krishnan Bhaskaran fra det engelske Statens Institut for Sundhedsforskning. 

Baseret på resultaterne anslår forskerne, at overvægt tegner sig for 41 procent af tilfældene  af livmoderkræft og 10 procent eller mere for kræft i galdeblæren, nyre, lever, og tyktarmen i Storbritannien.

Undersøgelsen kan ikke direkte oversættes til danske tilstande, men det svarer formentlig meget godt til danske forhold.

"Antallet af mennesker, der er overvægtige eller fede er hastigt stigende både i Storbritannien og resten af ​​verden. Det er velkendt, at dette sandsynligvis vil medføre flere tilfælde af diabetes og hjertekarsygdomme. Vores resultater viser, at hvis denne tendens fortsætter, kan vi også forvente at se væsentligt flere kræftformer som følge", siger Dr. Krishnan Bhaskaran. 

 

 

 

Tags: kræft, BMI, livmoderkræft, tarmkræft

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?