Selv om kvinder tager på efter overgangsalderen, så ser det ud til at deres fedt ligefrem beskytter dem mod hjerteinfarkt.

Overvægt beskytter kvinder mod hjertesygdom

Adskillige undersøgelser har vist at overvægt og fedme ikke nødvendigvis er lig med en højere dødelighed og nu mener norske forskere at have fundet en forklaring.

 

En flerårig undersøgelse af over 4000 mænd og kvinder har nemlig vist både store kønsforskelle og forskelle på om man har fået hjertesygdom pga. fedme eller er arveligt disponeret.

Undersøgelsen viste at fede mænd med et BMI over 30 havde en 80 procent forøget risiko for hjerteinfakt og en 60 procent højere risiko for at dø af hjertesygdom, men at mænd, der 'bare' var overvægtige med et BMI mellem 25 og 30 ikke havde nogen nævneværdig forøget risiko.

Kvinder så til gengæld ud til ligefrem at være beskyttet mod hjertesygdom, hvis de var overvægtige. I forhold til normalvægtige kvinder havde overvægtige kvinder med hjertesygdom en 50 procent lavere risiko for at blive ramt af infarkt (vævsdød grundet manglende ilttilførsel) i hjertet.

Dertil kom at fede kvinder med et BMI over 30 ikke så ud til at have en forøget risiko for at få en hjerteinfarkt.

Undersøgelsen føjer dig til flere og flere undersøgelser, der viser, at der er et såkaldt fedmeparadoks, hvor der på den ene side er bevis for at fedme øger risikoen for hjertesygdom samtidig med at overvægtige ikke dør tidligere end normalvægtige.

Undersøgelser har ligefrem vist at det kan være farligt at tabe sig efter at man er blevet 50 år.

Svært at rådgive

Mange af undersøgelserne har dog ikke skelnet mellem mænd og kvinder eller også har forskerne ikke tænkt over at der kunne være afgørende kønsforskelle, som eksempelvis kvinders overgangsalder, hvor hormonændringer kan medføre ganske store kropsændringer.

"Overvægtige kvinder har ofte meget fedt på numse og lår. Og det fedt sidder godt, hvor det er – det er lagringsfedt, som ikke er så biologisk aktivt," siger professor Jøran Hjelmesæth fra Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, der står bag undersøgelsen i samarbejde med Sykehuset i Vestfold, Haukeland Universitetssykehus, Universitet i Oslo og Universitetet i Bergen.

"Når kvinder kommer i overgangsalderen producerer deres kroppe mindre østrogen, og de begynder at ligne mænd med mere mavefedt. Men til gengæld kan det kvindelige fedt på numse og lår virke beskyttende mod hjertekarsygdomme," siger han ifølge sitet forskning.no.

Mænd tager til gengæld oftest på omkring maven, hvor adskillige undersøgelser har vist at det øger inflammation og risikoen for kræftsygdom i organerne.

Hjelmesæth mener at paradokset tilmed gør det meget svært for læger og diætister at råde kvinder rigtigt, da det for yngre mennesker formentlig vil være en fordel at tabe sig, men at det for overvægtige hjertesyge måske ligefrem kan være farligt. Og det er heller ikke muligt at sige om man skal anbefale hjertesyge, at tage på i vægt.

Når overvægtige hjertesyge har en mindre risiko for hjerteinfakt kan det lige så godt skyldes at de normalvægtige med hjertesygdom har en højere arvelig dispostion og dermed også en højere risiko for hjerteinfakt.

Forskerne understreger derfor ganske fornuftigt at det både er nødvendigt at lave flere undersøgelser, der både tager udgangspunkt i kønsforskelle, alder og arvelighed, for at kunne gennemskue fedmeparadokset.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: overvægt, kønsforskelle, hjertesygdom, overgangsalder

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?