Overvægt omkring 50-års alderen øger markant risikoen for at få Alzheimers flere år tidligere.Overvægt omkring 50-års alderen øger markant risikoen for at få Alzheimers flere år tidligere.

Så alvorligt påvirker vægten din Alzheimers-risiko

Er du overvægtig omkring 50-års alderen øges din risiko for at få Alzheimers tidligere med flere år.

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i Molecular Psychiatry fra det amerikanske National Institute on Aging (NIA), hvor forskerne har fulgt midladrende mænd og kvinder i over 14 år for at se hvordan deres overvægt påvirkede tidspunktet for at Alzheimers brød ud.

 

Tidligere undersøgelser har antydet en sammenhæng mellem fedme og øget risiko for Alzheimers, men undersøgelsens medforfatter Dr. Madhav Thambisetty siger, at det var uklart om denne overvægt påvirkede tidspunktet hvor Alzheimers viste sig.

I den nye undersøgelse så de på 1.394 kognitivt normale voksne, som var en del af Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA), der er en af ​​de længste befolkningsstudier af aldring i USA.

Holdet vurderede deltagernes BMI ved 50-års alderen og deres udvikling af Alzheimers via neurologiske vurderinger hvert 2. år i gennemsnitligt 14 år. I løbet af denne periode udviklede 142 deltagere Alzheimers.

Forskerne fandt, at personer, som var overvægtige eller fede i midalderen, det vil sige et BMI på 25 eller derover, gennemsnitligt var tilbøjelige til at udvikle Alzheimers omkring 6,7 måneder hurtigere end deltagerne med en sund vægt under 25 i BMI.

Hvad mere er viste risikoen for tidligere Alzheimers sig at stige, des højere BMI var i midladeren. For eksempel var deltagere med et BMI på 30 i midalderen tilbøjelige til at udvikle Alzheimers et år tidligere end dem med et BMI på 28.

Forskerne obducerede også 191 afdøde patienter, hvor forskerne fandt, at perosner med et højt BMI i midalderen var mere tilbøjelige til at have mange amyloid proteiner i hjernen, der er kendetegnende for Alzheimers. Det gjaldt selv døde, der ikke havde haft demens.

Selv om de ikke kan forklare sammenhængen mellem overvægt og Alzheimers, mener forskerne, at deres resultater understreger vigtigheden af ​​at holde vægten nede i midalderen for ikke at blive ramt tidligt af Alzheimers.

Tags: Alzheimers

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?