Middelhavskost med ekstra jomfru olivenolie eller nødder kan reducere risikoen for at udvikle diabetes og hjertekar-sygdomme, hvis man i forvejen har risiko for det.

Middelhavskost kan reducere risikoen for hjertesygdom

Elsker du italiensk eller spansk mad med masser af ekstra jomfru olivenolie, så er du et godt skridt på vej til at et sundere liv.

 

Den såkaldte middelhavskost viser sig nemlig i en ny undersøgelse at reducere risikoen for hjertekar-sygdomme og diabetes mere effektivt end en fedtfattig diæt, hvis man lider af metabolisk syndrom, et lidt kunstige begreb, som er defineret af at man har mere end tre risikofaktorer for hjertekar-sygdomem eller diabetes. Det kan være risikofaktorer som meget mavefedt, forhøjet kolesterol, højt blodtryk eller højt blodsukker.

Undersøgelsen, der er lavet i samarbejde mellem forskere fra bl.a. Universidad de Cordoba i Spanien og Tufts University i Boston, USA, er baseret på en analyse af helbredet hos 5.801 mænd og kvinder i alderen 55-80 år, der havde en høj risiko for hjerte-kar-sygdom. Ved studiets start havde 64 procent af deltagerne metabolisk syndrom.

Alle personer var en del af det stor befolkningsundersøgelse kaldet PREDIMED, der har til formål at vurdere virkningerne af middelhavskosten på hjertekarsygdomme.

Middelhavskosten indebærer et stort forbrug af frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder, at man spiser fisk og fjerkræ mindst to gange om ugen og erstatter smør med sunde fedtstoffer - som olivenolie. 

Deltagerne blev tilfældigt udvalgt til at følge en af tre diæter: en fedtfattig kost, en middelhavskost suppleret med nødder eller en middelhavskost suppleret med ekstra jomfru olivenolie. De blev fulgt i gennemsnitligt 4,8 år. 

Resultaterne af undersøgelsen viste, at deltagere, der fulgte middelhavskosten suppleret med nødder eller ekstra jomfru olivenolie oplevede en reduktion i blodsukkerniveauet og abdominal fedme (mavefedtet). Desuden viste det sig at hele 28,2 procent af de 3.392 deltagere, der ved starten havde metabolisk syndrom ikke længere opfyldte kriterierne for metabolisk syndrom ved udgangen af forsøget. Det vil sige at de ikke mere led af mindst tre risikofaktorer.

Til gengæld gjorde det ikke nogen forskel om de cirka 1.919 deltagere, der ikke led af syndromet før forsøgets start, spiste middelhavskost eller fedtfattigt i forhold til risikoen for at udvikle metabolisk syndrom. I alt udviklede cirka halvdelen -960 - metabolisk syndrom og de var næsten ligeligt fordelt på de tre grupper.

"Middelhavskost suppleret med olivenolie eller nødder var ikke forbundet med en reduceret forekomst af metabolisk syndrom sammenlignet med en fedtfattig kost, men begge middelhavsdiæter var forbundet med en betydelig reduktion af metabolisk syndrom, hos dem der led af det. 

Sådanne diæter kan være nyttige til at reducere fedme omkring maven og hyperglykæmi (højt blodsukker) hos patienter med høj risiko for hjertekar-sygdom," pointerer forskerne.

De tilføjer, at der ikke var nogen forskel i vægttab eller energiforbrug mellem grupperne, hvilket indikerer, at resultaterne kan skyldes kostvaner.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: diabetes, olivenolie, hjertesygdom, middelhavskost, nødder

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?