Faste kan forebygge diabetes

Overvægtige med for højt blodsukker kan reducere risikoen for diabetes med en dag uden mad.

 

Mennesker, som har prædiabetes – hvilket betyder, at glukoseniveauet i blodet er højere end normalt men ikke højt nok til at man har diagnosen diabetes – kan åbenbart reducere deres glukoseniveau ved at de bare en enkelt dag kun drikker vand.

Ved Diabetes Association Scientific Sessions møde i San Francisco i 2014, præsenterede forskere nye resultater, der viser, hvordan periodevis faste åbenbart kan forebygge, at prædiabetes udvikler sig til egentlig diabetes.

Dette bygger videre på en undersøgelse fra 2011, hvor forskere fra Intermountain Heart Institute Medical Center i Murray, USA, fandt ud af, hvordan glukoseniveauer og vægt blev påvirket ved bare en enkelt dags faste.

”Vi undersøgte effekterne af faste hos tilsyneladende raske mennesker. Kolesterolniveauet blev reduceret i løbet af de 24 timer,” siger dr. Benjamin Horne, der er chefforsker på det nye studie.

”De forandringer, der var mest interessante og uventede havde at gøre med stofskiftet og risikoen for diabetes,” siger han.

”Vores tidligere forskning, som har vist, at årelange fasteperioder var forbundet med lavere risiko for diabetes og hjertekarsygdomme, har givet os den opfattelse, at faste er den mest effektfulde måde at begrænse risikoen for diabetes og andre stofskifteproblemer.”

Lavere kolesterol

I undersøgelsen deltog en gruppe i alderen fra 30 til 69 år, som havde følgende ting til fælles: De havde et stort talje, et højt triglycerid-niveau, et lavt niveau af det gode kolesterol, højt blodtryk og et højt faste-blodsukker.

Forskerne fandt, at de dage, hvor deltagerne fastede, røg deres kolesteroltal op, ligesom tidligere forskning havde vist. Men over en seks-uger lang periode, faldt kolesterolniveauet blandt deltagerne med prædiabetes med omkring 12 pct. Og forskerne mener, at da kolesterolet blev brugt som energi til kroppen under fasten, kom det fra fedt. Det fører til den teori, at faste derfor er effektivt som diabeteforebyggelse.

Efter 10-12 timers faste, begynder kroppen at trække på andre energikilder for at vedligeholde energiniveauet. Forskerne mener, at for mennesker med prædiabetes giver det den fordel, at da kroppen bruger det ’dårlige kolesterol’, LDL, i fedtcellerne, modvirker det insulinresistens, der er første skridt i retning af diabetes.

Fedtceller er en stor årsag til insulinresistens. Og fordi faste hjælper med at eliminere og nedbryde fedtceller, så bliver insulinresistensen påvirket af fasten. Det er dog ikke sådan, at faste helt forebygger diabetes, og der er ikke tale om at man kan se resultater fra den ene dag til den anden. 

Dr. Horne mener, der er behov for en mere dybdegående undersøgelse, som kan afsløre, hvor ofte og hvor længe man skal faste for at det er med til forebygge, at prædiabetes udvikler sig til diabetes.

”Faste kan viste sig at være en vigtig diabetesbehandling,” siger han.

 

 

Tags: diabetes, kolesterol, faste, prædiabetes, glukose, stofskiftet

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?