5 sunde grunde til at faste

Faste har været en del af menneskets kultur i årtusinder, som en form for renselse og religiøs hengivelse, men flere nyere undersøgelser tyder også på at det er sundt at faste - i begrænset omfang.

 

Op gennem det 19. århundrede er faste blevet et middel for læger og terapeuter til at påvirke helbredet - både fysisk og psykisk. Faste betragtes af nogen som en detox-kur, mens andre pointerer, at kroppen allerede afgifter sig i løbet af nattens faste.

Og i de sidste år er faste især blevet populær som slankekur via 6:1 eller 5:2 diæterne, hvor man faster i en eller to dage. Men måske er det tilstrækkeligt at faste i 16 timer.

Det tyder i hvert fald et forsøg fra Salks Regulatory Biology Laboratory i San Diego, Californien, hvor forskere i et forsøg kun lod en gruppe mus få adgang til at æde i en otte-timers periode dagligt.

Sammenlignet med mus, der havde fri adgang til mad, blev de spisebegrænsede mus sundere uanset om den mad de blev tilbudt var usundt fedtrig eller fedtfattig.

Efter 100 dage, blev de mus, der kunne spise fed mad når de havde lyst, overvægtige og havde udviklet forhøjet kolesterol, forhøjet blodsukker, leverskader og nedsat motorisk kontrol. Musene i den spisebegrænsede gruppe vejede til gengæld 28 procent mindre, og var ikke påvirket sundhedsmæssigt negativt, til trods for at de indtog samme mængde kalorier fra samme fedtholdige fødevarer.

Faste er dog ikke lige sundt for alle. Svage og syge bør kontakte deres læge før længere faste-perioder. Det vil sige mere end en dags faste.

Her er fem sunde grunde til at faste:

Tags: faste, immunforsvar

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?