Især børn, der udsættes for passiv rygning, har en øget risiko for overvægt.

Passiv rygning øger risikoen for overvægt

Passiv rygning reducerer insulin-følsomheden og dermed risikoen for at blive overvægtig , men forskerne har fundet en måde at reducere risikoen.

 

Og ifølge en ny undersøgelse fra Brigham Young University (BYU), der er offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism er risikoen større for passive rygere end selve rygeren.

"Mennesker, der bor sammen med en ryger, især børn, har massivt øget risiko for kardiovaskulære eller metaboliske problemer," siger undersøgelsens chefforsker Benjamin Bikman, professor i fysiologi og udviklingsbiologi på BYU.

Data viser at halvdelen af den amerikanske befolkning mindst én gang dagligt  er udsat for passiv cigaretrøg og cirka 20 procent af børn lever med en person, der ryger i hjemmet.

Sammen med kollegaen Paul Reynolds har Bikman forsøgt, at lokalisere mekanismen bag hvorfor rygere bliver insulinresistente. De udsatte derfor laboratoriemus for passiv rygning og fulgte udviklingen af deres stofskifte. 

Og rigtig nok tog de mus, der udsattes for røg, på i vægt. Da de gik helt ned på celleniveau, fandt forskerne, at røg fik en lille lipid kaldet ceramid til at ændre mitokondrier i cellerne, så den normale cellefunktion blev forstyrret og hæmmede cellernes evne til at reagere på insulin. 

Producerer mere fedt

"Lungerne er letpåvirkeligt af vort miljø, og denne forskning viser, at reaktionen på passiv rygning indebærer en ændring af følsomheden over for insulin," siger Reynolds. 

"Når nogle bliver insulinresistente har deres krop brug for mere insulin. Og hver gang dit insulinniveau stiger produceres der mere fedt i kroppen." 

Men forskerne fandt også nøglen til at vende virkningerne af cigaretrøg - nemlig at hæmme ceramid. Forskerne konstaterede, at mus, der blev behandlet med myriocin, der er en kendt ceramid-blokker, ikke tager på i vægt eller får stofskifte-problemer, selv om de blev udsat for røg. 

Og når musene, der var udsat for passiv røg, også blev fodret med en kost med et højt sukkerindhold, kunne man ikke observere nogle forstyrrelser af stofskiftet. Nu er Bikman og hans team i et kapløb med andre forskere for at finde en ceramid-hæmmer, der er sikker for mennesker. 

"Tanken om, at der kan være en behandling, vi kan give til ikke-rygere for at beskytte dem mod følgerne af at være vokset op i et hjem med en ryger er ganske glædelig," siger Bikman. 

Og med hensyn til rygerne selv, så er løsningen lettere sagt end gjort. 

"De er bare nødt til at holde op," siger han.

"Måske kan vores forskning give dem ekstra motivation, når de forstår skadevirkningerne for deres kære."

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: stofskiftet, insulin, rygning, passiv rygning, ceramid

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?