Spiser du on the go så er din krop ikke opmærksom på hvad og at du spiser.Spiser du on the go så er din krop ikke opmærksom på hvad og at du spiser.

Derfor skal du ikke spise mens du går

Snupper du lige en sandwich på vej fra det ene møde til andet, så er du formentlig også på vej til at blive federe.

 

Det viser resultaterne af en ny undersøgelse fra University of Surrey, hvor forskerne har testet hvordan det påvirker os at spise under forskellige former for distraktion. Som f.eks. at spise mens vi går, ser TV eller snakker med en ven.

Forskerne testede 60 kvinder, hvoraf halvdelen var på kur, og gav dem alle en energibar som de skulle spise under tre forskellige forhold.

  • Den første gruppe blev bedt om at se et fem-minutters klip af tv-komedieserien 'Venner', mens de spiste. 
  • Den anden gruppe blev bedt om at gå rundt i korridoren, men de spiste energibaren.
  • Den tredje gruppe blev simpelthen bedt om at sidde overfor en ven og samtale.

Efter eksperimentet skulle deltagerne besvare et spørgeskema og deltage i en smagstest med fire forskellige skåle af snacks - chokolade, gulerodsstænger, vindruer og chips. Hvor meget de spiste fra hver skål blev målt efter de forlod lokalet.

Resultaterne viste, at deltagerne, der var på kur, spiste flere snacks i smagstesten, hvis de havde gået rundt og spist i det indledende forsøg. Ja, helt specifikt spiste de ikke mindre end fem gange mere chokolade.

"At spise mens man er på farten kan få folk på kur til at spise meget mere senere på dagen," siger professor Jane Ogden, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Health Psychology.

"Det kan skyldes at en gåtur er en kraftfuld form for distraktion, der forstyrrer vores evne til at regulere vores sult i forlængelse af fødeindtagelse. Eller det kan være, fordi en gåtur, selv i en korridor, kan betragtes som en form for motion, der berettiger at vi spiser mere senere som en form for belønning."

"Selvom en gåtur havde størst virkning, kan enhver form for distraktion, herunder at spise ved skrivebordet føre til vægtøgning. Når vi ikke fuldt ud koncentrerer os om vores måltider og madprocessen, ja så slår vi hjernen fra i forhold til at registrere eller genkende de fødevarer, vi spiser."

"Mæthed er ikke kun et resultat af hjernens kemiske reaktioner, men en opfattelse, der er påvirket af læring, følelser og distraktion. Hvis vi spiser mens vi er på vej eller foran en computer, vil vi føle os mindre mætte fordi vores opmærksomhed er dirigeret væk fra måltidet og vi ikke lærer sammenhængen mellem mad og måltiderne."

Tags: overvægt, slankekure, distraktion

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?