Fedt og sukker gør dig ikke madafhængig

Du kan godt blive afhængig af at spise, men ikke af sukker, fedt eller andre næringsstoffer i maden.

 

Afhængighed af mad er på den måde forskellig fra stofmisbrug som for eksempel afhængighed af heroin. 

Det er lystfølelsen ved at spise, der tilfredsstiller centre i hjernen, ikke bestemte næringsstoffer.

Man udvikler en psykologisk trang til at spise, drevet af de positive følelser, som hjernen forbinder med at spise. 

Det er en adfærdsforstyrrelse, der kan kategoriseres på samme niveau som ludomani, siger forskere ved University of Edinburgh. 

De mener, at fedmeforskningen bør fokusere på den enkeltes forhold til at spise i stedet for hvordan enkelte fødevarer påvirker vægten. 

Undersøgelsen er offentliggjort i Neuroscience & Biobehavioral Reviews, hvor et internationalt team af forskere fra universiteterne i Edinburgh, Aberdeen, Göteborg, Essen, Utrecht og Santiago de Compostela gennemgår de tilgængelige undersøgelser af madafhængighed.

Forskerne mener, at den nuværende klassifikation af psykiske lidelser, der ikke tillader en formel diagnose af madafhængighed måske skal genovervejes. Imidlertid er det nødvendigt med mere forskning for at definere en diagnose, tilføjer forskerne. 

Forskerne er involveret i NeuroFAST, som er et EU-finansieret projekt, der skal studere neurobiologien ved spiseadfærd, afhængighed og stress. 

"Folk forsøger at finde rationelle forklaringer for at de er overvægtige, og det er let at skyde skylden på mad," siger Dr. John Menzies, seniorforsker ved University of Edinburghs Center for Integrativ Fysiologi. 

"Nogle mennesker har et vanedannende-lignende forhold til bestemte fødevarer og de kan overspise selv om de kender risikoen for deres helbred. Hvis vi tænker på denne tilstand som en adfærdsmæssig afhængighed snarere end et stof-baserede afhængighed giver det flere muligheder for behandling."

"Der har været en stor debat om, hvorvidt sukker er vanedannende, men der er i øjeblikket meget lidt dokumentation til støtte for tanken om, at en ingrediens, bestemt mad. tilsætningsstof eller en kombination af ingredienser har vanedannende egenskaber," tilføjer Suzanne Dickson fra Universitetet i Göteborg og koordinator af NeuroFAST projektet.

 

Tags: fedt, overspisning, madafhængig

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?