Midlet mod overspisningsforstyrrelsen er kun accepteret til brug mod ADHD hos børn og unge.

ADHD-middel godkendt i USA mod overspisnings forstyrrelse

Et middel, der normalt bruges mod ADHD, er blevet godkendt af den amerikanske  sundhedsstyrelse FDA mod overspisning hos voksne.

 

Midlet Vyvanse, der i Danmark udskrives mod ADHD hos børn og unge mellem 6 og 18 år under navnet Elvanse, er den føste receptpligtige medicin i USA, der specielt er rettet mod Binge Eating Disorder (BED), som på dansk kan kaldes overspisnings forstyrrelse

BED betegnes også som bulimi uden udrensning, fordi man ikke gør noget bevidst for at råde bod på det store madindtag - som eksempelvis at kaste op, tage afføringsmidler eller dyrke intens motion - som ved almindelig bulimi.

Effekten af Vyvanse til behandling af spiseforstyrrelsen blev vist i to kliniske studier, der omfattede 724 voksne med moderat til svær overspisning. I undersøgelserne oplevede deltagerne, der tog Vyvanse, et fald i antallet af dage om ugen, hvor de overspiste og havde færre tilfælde af impulsiv trang til at overspise i forhold til dem på den inaktive piller (placebo).

Vyvanse udskrives med en medicinguide for patienter, som indeholder vigtige oplysninger om risici ved medicinen. De alvorligste risici omfatter psykiatriske problemer og hjertekomplikationer, herunder pludselig død hos mennesker, der har hjerteproblemer eller hjertefejl, og slagtilfælde og hjerteanfald hos voksne. Centralnervesystem stimulanser som Vyvanse kan forårsage psykotiske eller maniske symptomer, såsom hallucinationer, vrangforestillinger eller mani, selv hos personer uden tidligere psykotiske sygdomme.

De mest almindelige bivirkninger rapporteret af mennesker, der tog Vyvanse i de kliniske forsøg, omfattede mundtørhed, søvnløshed (insomni), øget hjertefrekvens, nervøse følelser, forstoppelse, og angst.

Ikke godkendt mod vægttab

"I betragtning af, at BED hos nogle mennesker har vist sig, at reducere effekten af slankekure og fedmekirurgi, kan dette nye værktøj vise sig nyttig i behandlingen af  fedme," siger dr. Martin Binks fra den amerikanske fedmeforening, The Obesity Society, og lektor i ernæringsforskning ved Texas Tech University.

Det er vigtigt at forstå forskellene mellem fedme og BED, der er en spiseforstyrrelse, som kun påvirker en del af mennesker med den medicinske sygdom fedme. Selv om op mod 30 procent af mennesker, der søger fedmebehandling til en vis grad lider af overspisning, opfylder de ikke de kliniske kriterier for BED, som sandsynligvis kun udgør 7-10 procent af alle, der vil i fedmebehandling.

"Det er vigtigt at overveje behandling af BED i sammenhæng med andre behandlinger specifikt rettet mod fedme," siger dr. Susan L. McElroy, der har specialiseret sig i både fedme og BED-behandling og professor på University of Cincinnati College of Medicine.

"Vyvanse (Elvanse i DK, red.) er godkendt til behandling af BED, men det er ikke godkendt til vægttab eller fedmebehandling og bør ikke betragtes som en erstatning for denne behandling."

Forskning viser, at fedme er en langt mere kompleks tilstand end blot at være et spørgsmål om at spise mindre og dyrker mere motion. I de fleste tilfælde er fedme kronisk og svær at behandle - udover at det medfører risiko for mere end 30 sygdomsproblemer.

"For undergruppen af mennesker med fedme, der også har BED, betyder dette nye, sikre og effektive redskab, at de får en længe ventet støtte," siger Dr. McElroy, der tidligere koordinerede den klinisk forskning i Vyvanse.

Det er endnu uvist om frimaet bag midlet også vil forsøge at få det godkendt mod overspisnignsforstyrrelse i Danmark eller EU.

 

Tags: overspisning, medicin, spiseforstyrrelse, bulimi, Elvanse

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?