Til venstre et rask knæ og til højre et knæ med slidgigt, hvor busken er slidt ned.

Overvægt ikke alene årsag til slidgigt

Slidgigt skyldes ikke overvægt, men et overskud af det appetitregulerende hormon leptin.

 

Det viser i hvert fald museforsøg, der antyder, at slidgigt ikke blot skyldes slid på skelettet forårsaget af den ekstra vægt, men også er hormonalt betinget. 

"Vi var helt overraskede over, at mus, der blev meget overvægtige ikke fik slidgigt, hvis deres organer ikke havde leptin," siger dr. Farshid Guilak, der er direktør for ortopædisk forskning på Duke Universitys kirurgiske afdeling. 

"Selv om der har været nogle tidligere undersøgelser, der tydede på at leptin kunne påvirke gigtsygdomme, troede vi ikke, ​​at det var afgørende for at der var gigt overhovedet."

Faktisk havde leddene hos de fede mus i undersøgelsen det bedre end normalvægtige kontrolmus, fortæller Guilak. 

"Og samtidig konstaterede vi at mus med et normalt niveau af leptin, der tog halvt så meget på efter at have fået kost med et højt fedtindhold, udviklede markant slidgigt i knæet." 

Leptin påvirker mange af de faktorer, der hænger sammen med slidgigt - kropsvægt, inflammation, kønshormon og knoglemetabolismemarkører, siger dr. Tim Griffin der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Arthritis & Rheumatism. 

"Det gør det også svært at studere leptin fordi det er vanskeligt at bestemme hvilken mekanisme man skal ændre for at forhindre udviklingen af slidgigt."

Leptin er en velkendt regulator af appetit, men dette er første gang forskere har påvist, at leptin har en metabolisk rolle i sammenhængen mellem fedme og ændret bruskmetabolisme i leddene. 

Fedmes rolle som en risikofaktor for slidgigt er veldokumenteret, men man har ment sammenhængen skyldtes at den ekstra vægt overbelastede leddene. 

"Det har ikke været undersøgt ud over det," siger Guilak.

Kan forklare forskel i smerter

"Vi ved fra andre undersøgelser, at fede mennesker også får slidgigt i deres hænder, selvom de ikke tynges af ekstra vægt. Dette indikerede, at noget udover bare vægten påvirkede deres led." 

Forskerne satte sig derfor for, at finde ud af om fedme forårsager en inflammatorisk reaktion i leddene. De studerede mus, der led af leptin-mangel eller manglede leptinreceptorer - mus, der ikke havde nogen effektiv leptin i deres krop. Begge typer af mus overspiste og tog på i vægt. 

Derefter sammenholdt de undersøgelsens mus med normale mus for at måle udviklingen af slidgigt i knæet. 

Knæene hos de fede mus, der manglede leptin, ændrede sig, men udartede ikke til slidgigt. Niveauerne af inflammatoriske cytokiner, som øges på samme niveau som gigt, var stort set uændret i disse mus. Resultaterne antyder, at leptin kan have en dobbelt rolle i udviklingen af ​​slidgigt ved at regulere både skelettet og immunforsvaret. 

"Det betyder at fedme stadig er den vigtigste risikofaktor for slidgigt, som man skal forebygge, men nu ser det ud til at kropsfedt i sig selv ikke er det, der forårsager slidgigt," siger Guilak. 

"Hvis man er overvægtig, er der fordele ved at tabe sig i forhold til slidgigt. For eksempel vil bare 5 kilo betyde at smerterne aftager betydeligt. Graden af smerter er endnu et fingerpeg om, at slidgigt kan skyldes en kemisk eller systemisk metabolisk effekt, snarere end blot en mekanisk virkning af vægt på leddene. "

Som med mange undersøgelser, der giver uventede resultater, "har vien masse nye spørgsmål og eksperimenter, der skal gøres for yderligere at forstå, hvordan leptin er involveret i udviklingen af ​​slidgigt," siger Griffin. 

"Når det gælder fedme og slidgigt, er der store ligheder mellem mennesker og mus," siger Guilak.

"Hvis vi kan finde ud af, hvad der forbinder en fedtrig kost med gigt, kan vi forhåbentlig identificere og blokere inflammatoriske forbindelser til fedt i kosten."

Tags: hormoner, Leptin, slidgigt

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?