Drop hellere brødet end kyllingen, hvis du vil tabe dig. Det er i hvert fald resultatet af en sammenligning af to almindelige diæter.

Low carb vinder over low fat diæt

En diæt med få kulhydrater er mere effektiv end en diæt med et lavt fedtindhold både i forhold til vægt og hjertekar-problemer.

 

Det viser en ny amerikansk undersøgelse, der har sammelignet en såkaldt low-carb - kulhydratfattig - diæt med en low-fat - fedtfattig - diæt.

Low-carb diæter har været populære i de sidste tredive år, især siden Atkins-diæten fejrede triumfer i 1980erne og '90erne, men hvor effektive de er i forhold til diæter, der anbefaler at skære ned på fedtet, har ikke været klart.

Og deres effekt på hjertekarproblemer er også relativt ukendte, især blandt forskellige befolkningsgrupper. 

For at sammenligne effekten på kropsvægt og kardiovaskulære risikofaktorer ved at spise enten en kost med et lavt kulhydratindhold eller en fedtfattig kost, delte forskerne tilfældigt 148 overvægtige mænd og kvinder uden kliniske hjerte-kar-sygdomme og diabetes op i to grupper.

Den ene skulle følge low-carb diæt (mindre end 40 gram om dagen), mens den anden skulle spise en fedtfattig kost, hvor mindre end 30 procent af de daglige kalorier kom fra fedt. Max 7 procent kom fra mættet fedt.

Halvdelen af deltagerne var sorte, der er kendte for at have et højere blodtryk end hvide. Alle deltagerne fik kostvejledning med jævne mellemrum, men havde ingen specifikke kalorieindhold eller energimål. 

Markante forskelle

Efter et år havde både sorte og hvide deltagere på den kulhydrat-fattige kost et større vægttab, fald i fedtmasse og færre risikofaktorer for hjertekar-problemer end deltagerne på den fedtfattige kost.

60 af 74 oprindelige deltagere i low-fat gruppen og 59 af de 74 deltagere i low-carb gruppen gennemførte det et år lange forsøg.

Efter 3, 6 og 12 måneder havde deltagerne på den kulhydratfattige kost tabt sig mere end deltagerne på den fedtfattige kost.

Efter 12 måneder havde deltagerne i low-carb gruppen i gennemsnit tabt 3,5 kilo mere end deltagerne på low-fat diæt. Selv om deltagerne i den fedtfattige gruppe havde en større reduktion i deres taljemål efter 3 og 6 måneder, var der ingen forskel efter 12 måneder.

Samlet set var blodets indhold af bestemte fedtstoffer, der tyder på en større risiko for hjertekarsygdom, også faldet mere i low-carb gruppen.

Efter 12 måneder havde deltagerne på den kulhydratfattige diæt desuden en reduktion i fedtmasssen på 1,5 procent mere end low-fat gruppen. 

Da den fysiske aktivitet var ens i begge grupper under hele undersøgelsen, tyder det på, at det større vægttab blandt deltagerne i low-carb gruppen ikke skyldtes at de trænede mere.

Da forskerne vurderede de sorte og hvide deltagere hver for sig var resultaterne stadig de samme.

 

Tags: kulhydrater, fedtprocent, low carb, LCHF, high fat

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?