Kalorier er ikke bare kalorier, viser den nye undersøgelse, der viser at man taber mere ved at skære ned på fedtet.Kalorier er ikke bare kalorier, viser den nye undersøgelse, der viser at man taber mere ved at skære ned på fedtet.

Low-fat udpeget som vinder over low-carb

Verden er delt i to opfattelser af om kulhydrater eller fedt er skyld i fedme-epidemien, men en ny undersøgelse mener at synderen er fundet.

 

Forskere fra det amerikanske institut for diabetes, fordøjelses- og nyresygdomme (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, NIDDK) har i et lille men meget præcist forsøg testet hvilken af de to næringsgrupper, der hurtigst medfører et vægttab.

I forbindelse med slankekure er de to hovedretninger kaldet low-carb (færre kulhydrater) og low-fat (mindre fedt) nærmest religiøse for nogle mennesker, men ifølge den nye undersøgelse er der nu fundet en sand vinder.

Undersøgelse, der er offentliggjort i Cell Metabolism, testede vægttab hos 19 overvægtige voksne, der var indespærret på metabolisk afdeling i 2-uger.

Kevin Hall, der er forsker i stofskifte ved NIDDK mener at mange menneskers opfattelse af de to kure ikke er baseret på faktuelle data - fordi de mangler.

"Jeg ønskede at teste teorien om, at begrænsning af kulhydrater er særlig effektiv til at tabe kropsfedt under strengt klare forhold, da denne idé har påvirket mange menneskers beslutninger om deres kost," forklarer han.

Desværre er der mange problemer ved at overvåge hvor effektiv en bestemt diæt er. At sikre, at deltagerne holder sig til præcist til kostplaner og sandfærdige oplyser hvordan det går, er vanskeligt.

Men ved at lade undersøgelsens deltagere opholde sig på en afdeling kunne forskerne kontrollere og registrere præcist hvad de spiste.

Kalorier er ikke ens

Deltagerne opholdt sig på den metaboliske afdeling i to separate perioder. Deltagernes daglige kalorie-indtag før forsøget blev registreret og ud fra det blev de to perioders kaloriemængder fastsat. 

I den første, blev 30 procent af deltagernes kalorier skåret væk alene ved at begrænse mængden af kulhydrater mens deres fedtindtag forblev det samme. I den anden periode blev 30 procent af kalorierne skåret væk ved at begrænse mængden af fedt, mens kulhydratindtagelse var upåvirket.

Tab af kropsfedt blev beregnet ved at måle forskellen mellem deres daglige fedtindtag og netto fedtoxidation, mens deltagerne var inde i et metabolisk kammer.

Ud fra en matematisk model havde Hall den hypotese, at en fedtfattig kost ville resultere i det største samlede tab af kropsfedt.

Ved afslutningen af ​​undersøgelsen viste Halls hypotese sig at være korrekt. Selvom tallene viste, at der var forbrændt mere fedt på low carb-diæten, så var det den fedtfattige diæt, der medførte det største tab af kropsfedt.

"Der er nogle, der har den overbevisning, at alle kalorier er nøjagtig ens, når det handler om at tabe sig, og der er en anden, der siger at kulhydrat kalorier er særligt fedende, så man ved at skære ned på dem taber mere fedt," siger Hall.

"Men vores resultater viser, at alle kalorier faktisk ikke er skabt lige, når det kommer til fedttab - selvom det på lang sigt, er temmelig tæt på."

Den matematiske model antyder, at kroppen en længere periode vil indrette sig på  at mindske forskellen mellem de to diæters påvirkning af kropsfedt - hvis de indeholder lige store mængder kalorier, uanset deres kulhydrat-til-fedt-forhold.

black whitefont font64
Fedt | jun 27, 2014

Sov koldt og tab dig

Ud over det lille antal deltagere i undersøgelsen og dens korte varighed, erkender forskerne også, at den er begrænset af det faktum, at den er urealistisk for mennesker i det virkelige liv.

Og forskerne kan ikke sige, om det er lettere at følge en low-fat eller en low-carb diæt i virkelige situationer. Hall mener, at den bedste kost er den, en person kan holde sig til.

"Vi forsøger at lave meget omhyggelige undersøgelser med mennesker for bedre at forstå den underliggende fysiologi, så vi en dag kan komme med bedre anbefalinger til slankekure. Men der er i øjeblikket en kløft mellem vores forståelse af fysiologi og vores evne til komme med anbefalinger til varigt vægttab."

Tags: kalorier, kulhydrater, slankekure, kropsfedt, low carb, low fat

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?