Kvinder efter overgangsalderen, der forsøger at tabe sig, risikerer at brække benene.Kvinder efter overgangsalderen, der forsøger at tabe sig, risikerer at brække benene.

Kvinder på slankekur øger risikoen for brækkede ben

Kampen for at tabe sig efter overgangsalderen øger måske risikoen for at brække benene eller andre brud.

 

Hidtil har eksperter anbefalet overvægtige kvinder, at tabe sig for at reducere risikoen for at brække knogler, men en ny undersøgelse viser, at også vægttab er markant forbundet med knoglebrud - dog ikke nødvndigvis de samme knogler.

Kropsvægtens påvirkning af risikoen for brækkede knogler er kompleks. Lav kropsvægt er en velkendt risikofaktor for fraktur, men fedme øger også risikoen for brud nogle steder. Hvorvidt brudmønstre varierer efter vægttab hos kvinder efter overgangsalderen er også ukendt.

Forskere fra en række amerikanske universiteter anført af Carolyn Crandall fra David Geffen School of Medicine at University of California i Los Angeles analyserede derfor data om flere end 120.000 raske postmenopausale kvinder, der deltager i Women Health Initiative observationsstudie and Clincial Trials. Kvinder var 50-79 år ved begyndelsen af undersøgelsen (1993-1998) og blev fulgt i gennemsnit i 11 år.

Oplysninger om bl.a body mass index (BMI), rygning, alkoholforbrug, fysisk aktivitetsniveau, calcium og D-vitamin blev registreret i begyndelsen af undersøgelsen.

Hvert år blev deltagerne vejet og bedt om at indberette brud på overkroppen (hånd, håndled, albue, overarm, skulder), underkroppen (fod, knæ, ankel og øvre ben undtagen hofte) og midten af kroppen (hofte, bækken og rygrad).

Kvindernes kropsvægt blev inddelt i tre kategorier

  1. stabil, hvis deres vægt var ændret mindre 5 procent i forhold til den oprindelige vægt ved undersøgelsens start
  2. vægttab, hvis deres vægt var faldet mere end 5 procent
  3. vægtøgning, hvis deres vægt var steget mere end 5 procent

Resultaterne viser, at -  i forhold til de deltagere, der havde en stabil vægt - var vægttab forbundet med en stigning på 65 procent for hoftebrud, en stigning på 9 procent for brud på overkroppen og en 30 procents stigning i brud på midten af kroppen (hofte, bækken og rygrad). Alt sammen i forhold til de deltagere, der havde en stabil vægt.

Vægtøgning var også - i forhold til kvinder, der havde en stabil vægt - forbundet med 10 procent flere brud på overkroppens lemmer, samt en stigning i brud på 18 procent på underkroppens lemmer.

Sammenlignet med stabil vægt, var utilsigtet vægttab, der eventuelt skyldes hormonforstyrrelser eller psykiske problemer, forbundet med en øget risiko for hoftebrud og brud på rygsøjlen, mens bevidst vægttab (slankekur) var forbundet med en øget risiko for brækkede ben, men en nedsat risiko for hoftebrud.

Undersøgelsen er den første til at fokusere specifikt på, hvordan vægtændring kan påvirke risikoen for brækkede knogler blandt postmenopausale kvinder i USA, skriver forfatterne.

Resultaterne "har kliniske og forskningsmæssige implikationer og udfordre den traditionelle kliniske tankegang om at vægtøgning beskytter mod brud," tilføjer de.

"Lægerne skal være opmærksomme på, at selv et bevidst vægttab er forbundet med flere brud på benene."

I en redaktionel kommentar skriver Juliet Compston, der er professor i knoglemedicin ved Cambridge University, at et utilsigtet vægttab på 5 procent eller mere hos postmenopausale kvinder "bør betragtes som en risikofaktor for fraktur, især hoftebrud."

Fundet af en øget risiko for knoglebrud ved forsætligt vægttab "understreger behovet for at forebygge knogletab under interventioner for at reducere vægten," tilføjer hun.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: overvægt, vægttab, knogleskørhed, overgangsalder, knoglebrud, hoftebrud

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?