6 måder at motivere dig selv til motion

De to mest misbrugte ord i forbindelse med motion er 'i morgen', så et af de vigtigste ord er måske 'partner' - en der regner med at du møder op til træningen. 

 

Tanken om, at der står en person og venter, kan være nok til at få de gode intentioner til at blive til virkelighed. 

Dette lille tip kender de fleste, som har problemer med at holde sig selv til ilden. Men der er også andre smarte fifs, som færre måske kender.

Dr. Ellen Hendriksen, der er klinisk psykolog ved Stanford University School of Medicine, giver her seks overraskende måder at komme i gang på – og at holde fast i den gode livsstil på:

Husk på de gode oplevelser

En undersøgelse fra 2014 viste, at du kan bruge hukommelsen til at opmuntre dig selv til at motionere. Deltagere i undersøgelsen, som beskrev en positiv oplevelse med deres træning, var ikke bare mere motiverede til at træne, de trænede faktisk også mere hen over den kommende uge end dem, der ikke havde et positivt minde. Så måske er det en god ide at hænge en medalje fra det seneste motionsløb på et sted, hvor du ser den, eller at hænge fotos af dine yndlings cykelruter op på køleskabet. 

Hold dig væk fra dem med idealkroppe

En undersøgelse fra 2007 viste, hvordan dine omgivelser påvirker din træning. Forskerne observerede personer, der benyttede en bestemt maskine i et fitnesscenter. Når en kvinde begyndte at bruge det, sendte de en super-fit kvinde hen til maskinen ved siden af. Halvdelen af tiden havde hun en lille top og shorts på. Den anden halvdel af tiden havde hun lange busker og var stoppet ud under en løs sweatshirt. I tredje situation kom der ikke nogen og benyttede nabo-maskinen.

De kvinder, der trænede ved siden af en smart og fit medsøster, trænede i kortere tid end kvinderne i de to andre grupper. Og da forskerne senere interviewede kvinderne, viste sig, at de også var mindre tilfredse med deres kroppe. I modsætning til kvinder, som trænede op ad kvinden i den overdimensionerede sweatshirt – de havde nemlig ikke et dårligt selvbillede.

Fokuser ikke på træning men på sjov

Til en undersøgelse fra 2005 blev deltagerne spurgt, om årsagerne til at de dyrkede en sportsgren, og de kom i tanke om forskellige årsager som bl.a. fornøjelse og udfordring. Årsager til at træne var til gengæld sådan noget som deltagernes udseende, vægt og at det afhjalp stress.

Det er kendt viden, at forventning om noget sjovt er meget bedre motivation end at man ’bør’ og ’skal’, derfor gælder det om at finde et boldspil, man kan lide, at dyrke svømning sammen med vennerne eller at skabe et frisbee-hold efter arbejde. Nyd det og dyrk al den slags motion, der er sjovt for dig.

Tænk ikke dårligt om din krop

Det er ikke en god motivation at tænke dårligt om ens egen krop. Både mænd og kvinder forsøger ofte at motivere sig selv ved at tænke på deres ydre, men det giver tilsyneladende bagslag.

En undersøgelse fra 2014 viser, at jævnlig træning hænger sammen med positive tanker om kroppen, hvilket betyder, at man faktisk kan lide kroppen og fokuserer på, hvordan den føles og at man er glad for, hvad man gør med den.

For motionister, der kun er optagede af at se lækre ud, blev det sværere at opretholde det gode selvbillede. Så det er vigtigt at se på kroppen som en helhed – ikke bare fokusere på at skulle opnå mål som balder af stål eller en sixpac. 

Skræddersy din træning

Selv små valg i forbindelse med din træning kan få stor betydning. En undersøgelse fra 2014 viser, deltagere, som selv valgte tidspunkter for deres træning, gennemførte flere træningssekvenser end dem, der havde fået udstukket forudbestemte måder og tidspunkter. Så følg ikke bare slavisk dit træningsprogram og tag ikke bevidstløst maskinerne i fitnesscentret fra en ende af. Vælg ud fra, hvad du har lyst til – og du vil opdage, at du gennemfører mere og længere træning.

Hold op med at se på dig selv som doven

Se på dig selv som en, der træner og er sund – eller med andre ord, vælg det positive blik på dig selv og dine evner. Menneskets psyke fungerer sådan, at hvis man tænker på sig selv om en fortravlet, stresset person, så skaber man også et selvforstærkende billede med kun lidt plads til at træne. Men at se på dig selv som en virkelig travl, OG sund person kan til gengæld skabe lige den motivation, som du har behov for.

 

Tags: motion, motivation, hukommelse, kropsbillede, selvopfattelse

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?