Proteiner i kød og mejerivarer tilfredsstiller et grundlæggende behov, som sikrer en balance mellem vore appetitregulerende systemer.

Derfor er proteiner vigtigere end kalorier

Dukan-diæten og andre proteinrige diæter er mere effektive for at sikre et vægttab end at tælle kalorier.

 

Næringsværdien af fødevarer angives typisk i kilojoule eller kilokalorier, der er en opgørelse af energi-indholdet. 

Nye forsøg med menneskeaber og aber tyder dog på, at det er for unuanceret, da de forskellige makronæringsstoffer - kulhydrater, fedt og proteiner - påvirker hinanden på en måde, der regulere appetitten og energiindtag. 

Forsøgene med aberne viser at det samlede energiindtag tilsyneladende er mindre vigtigt end at opnå den korrekte ernæringsmæssige balance. 

"Fødevarer er komplekse blandinger af næringsstoffer, der ikke påvirker kroppen uafhængigt af hinanden, men interagerer med andre stoffer. De forskellige næringsstoffer appetitregulerende systemer konkurrerer om at få indflydelse på kroppen," siger Professor David Raubenheimer, der er ernæringsøkolog ved University of Sydney i Australien.  

Når maden er ernæringsmæssigt afbalanceret, er der ingen konkurrence mellem disse appetitsystemer, og når et næringsstofs krav er opfyldt, så er de andres også. Mange fødevarer er imidlertid ubalanceret og har en højere eller lavere andel af protein i forhold til kulhydrat end dyr har brug for. Så for at kunne få den rette mængde proteiner, kan det være nødvendigt at over- eller underspiser fedt og kulhydrater. 

De australske forskere studerede bavianer, der lever i udkanten af ​​bebyggelser. Selv om de spiser forskellige kombinationer af mad hver dag, har de opnået en stabil balance, hvor 20% af deres energibehov kom fra protein. Men deres samlede energiindtag varierede betydeligt. 

"Det tyder på, at bavianerne sætter værdien af den rigtige balance af næringsstofferne højere end energiindtagelse," tilføjer Raubenheimer.

Andre undersøgelser konstaterede, at edderkopaber og orangutanger, også søgte en afbalanceret kost. Men når der var sæsonudsving i tilgængeligheden af nogle fødevarer prioriterede de at få den rigtige mængde protein, selvom det betød at de spiste for meget eller for lidt fedt og kulhydrater. 

Overraskende viste det sig at gorillaerne havde den modsatte reaktion og ofte overspiste protein for at få tilstrækkeligt med kulhydrater. 

"Dette viser, at selv blandt nært beslægtede primater er der forskelle," siger professor Raubenheimer. 

"Det viser også, at det ikke er tilstrækkeligt for forståelsen af primaters søgen efter fødevarer kun at tænke på energiindholdet." 

Ligesom edderkopaber og orangutanger, prioriterer mennesker proteiner højere end kulhydrater og fedt. Det betyder, at hvis vi har en kost med lavt proteinindhold, vil vi overspise fedt, kulhydrater og energi for at få dækket vort behov for proteiner.

Vigtige balancer for sundheden

Og det kan forklare den fedmeepidemi, der har hærget den vestlige verden i løbet af de sidste 60 år, hvor andelen af ​​protein i vores kost er faldet samtidigt.

"Vi kan bruge disse oplysninger til at hjælpe os med at styre og forebygge fedme, ved at sikre, at den kost, vi spiser, har et tilstrækkeligt niveau af protein, der kan  tilfredsstille vores appetit." 

"Vi har dog også brug for at balancere fedt og kulhydrater rigtigt. En proteinrig kost kan hjælpe os med at tabe os, men hvis det indebærer andre ubalancer så vil det medføre andre sundhedsproblemer," advarer professor Raubenheimer, der i øjeblikket undersøger hvordan balancen mellem kulhydrater og fedt påvirker sundheden hos laboratoriemus. 

"En simpel regel for at spise sundt er at undgå forarbejdede fødevarer - jo tættere på reelle fødevarer des bedre. Selvom det står klart, at mennesker kan spise alt, har ingen mennesker før for nylig spist ultra-forarbejdede fødevarer, som er fremstillet af industrielt udvundet sukker, stivelse og salt. Vores kroppe og behov er ikke tilpasset til kiks, kager, pizzaer og sukkerholdige drikke eller at vi spiser for meget af dem uden at kroppen behøver det."

 

Tags: kalorier, appetit, proteiner, Dukan-diæten

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?