Langsomt eller hurtigt: Sådan taber du dig mest
Lad være med at tro at det gælder om at tabe sig langsomt for at undgå at tage hurtigt på igen. Det er bedre at tabe sig hurtigt, hvis slankekuren skal holde.
Sådan ser det i hvert fald ud for de fleste fede, der i et nyt australsk forsøg har forsøgt at slanke sig.
I modsætning til de nuværende kostanbefalinger reducerer et langsomt og støt vægttab nemlig ikke mængden eller hastigheden af vægtforøgelse sammenlignet med at tabe sig hurtigt, viser den nye forskning fra University of Melbourne, der er offentliggjort i The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Det australske forsøg inkluderede 200 overvægtige voksne med et BMI mellem 30 og 45, som tilfældigt blev udvalgt til enten et 12-ugers hurtigt vægttabsprogram på en meget kaloriefattig diæt på kun 450-800 kcal pr dag eller et 36-ugers gradvist vægttabsprogram. Det langsomme vægttab reducerede deltagernes energiindtag med cirka 500 kcal pr. dag, hvilket svarer til de nuværende internationele anbefalinger for vægttab gennem kosten.
Deltagere, der tabte mere end 12,5 procent af deres kropsvægt blev derefter sat på en diæt, som betød, at de holdt den væt i de næste tre år.
Det viste sig derefter at deltagerne på den hurtige diæt var mere tilbøjelige til at nå målet vægttab: 81% af deltagerne i det hurtige vægttabsprogram tabte mere eller holdt sig på tabet af de 12.5% af deres kropsvægt, mens det kun gjaldt for 50 procent af deltagerne i det langsomme vægttabsprogram.
Psykologisk eller fysiologisk årsag
Hos begge grupper havde de deltagere, der ikke kunne holde vægten, efter tre år taget omkring 71 procent af den vægt, de tabte efter den første periode, på igen. Det betød således ikke noget for hvor meget af vægten de tog på igen om de havde startet slankekuren med et hurtig eller langsomt vægttab.
Ifølge diætisten og undersøgelsens hovedforfatter Katrina Purcell fra University of Melbourne anbefaler guidelines og slankeråd over hele verden et gradvist vægttab til behandling af fedme, hvilket afspejler den udbredte opfattelse, at hurtige vægttab medfører at man hurtigt tager på igen.
"Men vores resultater viser, at et vægttab på 12,5 procent er mere sandsynligt og risikoen for at opgive er lavere, hvis man taber vægten hurtigt."
Forfatterne mener at forklaringerne på deres resultater kan være at de begrænsede indtag af kulhydrater i meget kalorie-fattige diæter kan give en større mæthedsfølelse og mindske fødeindtagelsen pga. ketose (hvor mangel på kulhydrater, får kroppen til at forbrænde fedtvæv som energi). Psykologisk set kan et hurtigt vægttab også motivere deltagerne til at fortsætte med deres kost og opnå bedre resultater.
"Undersøgelsen viser, at en langsom og stabil tilgang ikke er vejen til et stabilt vægttab, og myten om, at hurtige vægttab er forbundet med tilbagefald med hurtig vægtforøgelse er ikke mere sandt end Æsops fabel (om haren og skildpadden, red.). Klinikere bør huske på, at forskellige tilgange til vægttab kan være egnet til forskellige patienter i bekæmpelse af fedme, og at et langsomt indledende vægttab kan hæmme resultatet i sidste ende," skriver Dr Corby Martin and Professor Kishore Gadde from Pennington Biomedical Research Center, Baton Rouge, USA, i en kommentar til resultaterne.
Hvad mener du? Del din mening herunder!
Tags: kaloriefattig diæt, slankekure, ketose