Når du træner, vil du indtage flere kalorier for at kompensere for energitabet.Når du træner, vil du indtage flere kalorier for at kompensere for energitabet, og så er du lige vidt.

Derfor er træning ikke effektiv som slankekur

Det kan godt være at fysisk aktivitet kan reducere risikoen for hjertesygdomme, diabetes og kræft, men det er ineffektivt som slankekur.

 

Det er hovedbudskabet, som forskere fra Loyola University Chicago Stritch School of Medicine mener, at sundhedsmyndigheder og eksperter burde gøre overvægtige patienter opmærksom på.

I en artikel i tidsskriftet International Journal of Epidemiology understreger forskerne Richard S. Cooper og Amy Luke, at motion ikke hjælper dig med at tabe dig, selv om det er den almindelige opfattelse.

"Fysisk aktivitet er af afgørende betydning for det generelle helbred og fysiske velvære, men der er kun få beviser for, at det kan hæmme den kraftige stigning i fedme," skriver forskerne, der har studeret sammenhængen mellem fysisk aktivitet og fedme i årevis. Da de begyndte deres forskning antog de, at fysisk aktivitet ville vise sig at være nøglen til at tabe sig. Men en overvægt af ​​beviser har vist, at deres antagelse var forkert.

Hvis du øger din aktivitet stiger dine appetit og du kompenserer ved at spise mere mad. Så uanset om du øger din fysiske aktivitet er kontrol med kalorierne nøglen til at tabe sig eller undgå at tage på.

"Budskabet bør være mere præcist: Der er kun en effektiv måde at tabe sig på - spis færre kalorier."

Cola forsøger at aflede opmærksomheden

Fødevare- og sodavandsindustrien har forsøgt at aflede opmærksomheden fra kalorieforbrug ved at fremme den teori, at mangel på motion er en væsentlig årsag til fedme. 

For eksempel kunne New York Times for nylig rapportere, at Coca-Cola støtter en ny videnskabsbaseret løsning på fedmekrisen fremsat af et instittut kaldet The Global Energy Balance Network, der i øvrigt har den til tider kontroversielle danske forsker Arne Astrup som medlem af bestyrelsen. Deres tanke er at man bedst sikrer en sund vægt med mere motion og at man skal bekymre sig mindre om at skære ned på kalorierne.

Men de to forskere afviser Coca Colas forsøg på at aflede opmærksomheden på det høje sukkerindhold i deres sodavand med en række eksmepler på at fysisk aktivitet ikke er nøglen til at tabe sig:

  1. Det hævdes ofte, at årsagen til, at der er så få fede i Afrika, Indien og Kina til dels skyldes anstrengende daglige arbejdsrutiner. Men beviserne understøtter ikke denne opfattelse. For eksempel har afroamerikanere tendens til at veje mere end nigerianere. Men undersøgelser har vist, at når man korrigerer for kropsstørrelse behøver nigerianere ikke forbrænde flere kalorier gennem fysisk aktivitet end afroamerikanere.
  2. Adskillige kliniske undersøgelser har vist, at motion plus en reducering af kalorieindtaget stort set har samme effekt på vægttab som at nøjes med alene at spise færre kalorier.
  3. Observationelle undersøgelser viser ingen sammenhæng mellem energiforbrug og efterfølgende vægtændring.
  4. Meget få amerikanere har et så højt energiniveau, at det påvirker deres langsigtede energibalance.

"Selv om fysisk aktivitet har mange fordele, er der mange forskellige beviser, som fører til den konklusion, at en stigning i fysisk aktivitet medfører en stigning i kalorieindtaget, medmindre man bevidst gør en indsats for at begrænse denne kompenserende reaktion," pointerer de.

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?