Motion syvdobler stofskiftet, så du udånder flere kulstoffer og dermed flere af de stoffer, der betyder, at du taber dig.

Sådan forsvinder fedtet, når du taber dig

Hvor forsvinder fedtet hen, når vi taber os? Det svar kan de færreste besvare, men nu har forskere fra Australien udregnet det overraskende svar.

 

Ifølge forskere fra University of New South Wales udånder vi det meste af overvægten i form af kuldioxid.

Prof. Andrew Brown og Ruben Meerman fortæller, at det selv blandt læger, diætister og personlige trænere er en udbredt misforståelse, at fedt omdannes til energi eller varme. 

Men det overtræder loven om bevarelse af masse, skriver de.

Andre mente, at fedt kan udskilles i afføring eller omdannes til muskler. Disse reaktioner har nu fået Brown og Meerman til at lave en beregning af hvordan vi faktisk taber os.

Nå vi spiser for meget omdannes kulhydrater og protein til en type fedt kaldet triglycerider. Når folk forsøger at tabe sig gælder det om at omsætte disse triglycerider samtidig med at den fedtfri masse forbliver intakt, forklarer forfatterne.

Triglycerider består af tre typer af atomer: kulstof, brint og ilt. Triglycerid-molekyler kan kun opdeles ved at frigøre disse atomer, gennem en proces, der kaldes oxidation.

Forskerne valgte at følge den måde disse atomer forlader kroppen. De konstaterede, at når 10 kilo tabt fedt blev oxideret, så blev 8,4 kil konverteret og udskilt som kuldioxid (CO2) via lungerne, og 1,6 kilo blev til vand (H20).

De beregnede desuden at det kræver, at man inhalerer 29 kilo ilt for at oxidere 10 kilo fedt. Oxidation producerer så i alt 28 kg CO2 og 11 kg H2O.

"Intet af denne biokemiske proces er nyt, men af ukendte årsager har ingen tilsyneladende tænkt på at udføre disse beregninger før. Mængderne giver god mening, men vi blev overrasket over de tal, beregningerne viste."

En enkelt muffin kan ødelægge alt

Resultaterne antyder, at lungerne er den vigtigste udskillelsesvej i forbindelse med vægttab, mens vandet forlader kroppen via urin, fæces, åndedrættet og andre kropsvæsker.

I gennemsnit vil en person på 70 kilo udånder omkring 200 ml CO2 med 12 vejrtrækninger i minuttet. Forfatterne beregner, at hvert åndedrag indeholder 33 mg CO2, hvoraf 8,9 mg består af kulstof. Med 17.280 vejrtrækninger i løbet af dagen vil det betyde at vi udånder mindst 200 g kulstof, hvoraf omtrent en tredjedel af dette vægttab sker i løbet af otte timers søvn.

Kulstof der udåndes kan kun udskiftes gennem indtagelse af mad og drikke som juice, mælk og sodavand. 

"At holde vægten nede kræver blot, at du optager mindre, end du har udåndet gennem vejrtrækningen," pointerer forfatterne.

Mængden af kulstof, vi udånder, kan øges med motion. Ved at erstatte en times hvile med en times moderat motion som jogging øges stofskiftet til det syvdobbelte og fjerner yderligere 40 g kulstof fra kroppen, hvilket øger den samlede daglige udånding af kulstof med omkring 20 procent til 240 g.

Dette kan dog nemt blive opvejet ved at spise usundt. En enkelt 100 g muffin giver for eksempel omkring 20 procent af en gennemsnitlig persons samlede behov for daglig energi.

"Fysisk aktivitet kan derfor let forpurres af relativt små mængder mad," skriver forfatterne. Løsningen er derfor den gamle traver - at spise mindre og bevæge sig mere.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: vand, triglycerider, kulstof, åndedræt

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?