5 køkkenfejl der øger vægten

Selv at lave sin mad frem for at forfalde til at købe fastfood er en de bedste måder at få kontrol med kalorierne på. Men der er desværre også en risiko for at det netop er i køkkenet, at man lægger grunden til et vægtproblem.

 

Hjemmelavet mad kan være både den billigste og sundeste løsning, men hvis ikke man er trænet i at have styr på, hvad man bør gøre og ikke gøre, kan den gode ’mors mad’ sagtens føre til for meget fedt på sidebenene.

Ernæringsspecialisten og forfatteren Rania Batayneh, American College of Sports Medicine, har igennem 13 år hjulpet hundredvis af overvægtige med at smide de overflødige kilo. 

Hun nævner her fem oplagte kokkefejl, der øger vægten:

1. Du tror alle skal have lige meget

Hvis du skænker portioner op i køkkenet, vil du måske helt automatisk tænke, at alle skal have lige meget. Det er også muligt, at du kan spise ligeså meget som din spisepartner, men skal du nu også det? Gør op med tanken om, at alle skal have lige store portioner på tallerkenerne. Og kast et kritisk blik på din portion. Måske er det mere end du egentlig skal have.

2. Du bruger den forkerte olie

Du kan måske ikke lide, at dit spejlæg smager af olivenolie. Men hvis du f.eks. hælder forkert olie på din pande risikerer du værre ting end en bismag af oliven. 

”Når du overvarmer olie til den begynder at ryge, nedbrydes fedtsyreprofilen, og derved produceres toksiner, frie radikaler og endda transfedt,” siger Batayneh. Hun anbefaler at bruge valnødde- eller olivenolie til salatdressinger. Og kokos-, vindruekerne- og solsikkeolie hvis du skal stege og grille. Sørg for at have de forskellige madolier i dit køkken, så du kan skræddersy dit olieforbrug.

3. Sukker og salt er ikke nok

Vi bruger normalt sukker, salt og fedt som smagsstoffer, hvilket er skidt for sundheden. Men hvis vi bruger krydderier i stedet, får vi god smag frem uden at tilføre sukker, olie, smør eller salt. Og man kan henover tid træne smagsløgene til ikke at ønske så meget salt, sukker eller fedt. Urter og krydderier er sunde og er rige på vitaminer, mineraler og antioxidanter. 

4. Bag i stedet for at stege

Hvis du tænker på at servere mad med få kalorier, kan det være en god ide at tilberede kød i ovnen frem for at stege på en pande. Men du skal sørge for at sætte kødet på en rist, så det ikke ovnsteger i sit eget fedt, hvilket fuldstændig ødelægger din strategi. Næste gang du vil lave steg, svinekød, kylling eller endda fisk i ovnen, sørg for at det ligger på en rist.

5. Du bruger for meget olie

Sundt fedt kan hjælpe dig med at få styr på vægten, men du skal ikke bilde dig selv ind, at kalorierne ikke tæller. En skefuld fedt i form af olie eller f.eks. smør giver ca. 120 kalorier. Og hvis du bruger olie til at stege og til at give din mad smag, løber kalorierne hurtigt op. Brug kun lige tilstrækkeligt med olie til at du forhindre maden i at klæbe fast til panden. Og det er sikkert mindre end du tror.

 

 

 

Tags: sukker, madolie, portioner

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?