Snacks giver 6-årige hjertekar-problemer
Allerede som 6-8-årige risikerer børn både at blive fede og ramt af hjertekar-problemer, hvis de ikke spiser regelmæssigt.
Også et højere forbrug af sukkerholdige drikke, rødt kød og fedtfattig margarine samt et lavere forbrug af vegetabilsk olie er relateret til en højere hjertekarrisiko.
Det viser en ny undersøgelse af 512 finske børn mellem 6 og 8 år, som forskere fra universitetet i det Østlige Finland har testet for at vurdere sammenhængen mellem kostvaner, spiseadfærd og næringsindhold, der har betydning for overvægt.
Hjertekar-risikoen blev vurderet ved en kontinuerlig metabolisk risikoscore beregnet ved hjælp af målinger af taljemål, fastende serum insulin, fastende glucose, triglycerider og det gode HDL-kolesterol samt gennemsnittet af det systoliske og diastoliske blodtryk.
Undersøgelsen viste at børn, der springer måltider over og spiste mere protein oftere havde for meget kropsfedt. Ukontrolleret spiseadfærd, som at spise hurtigt, følelsesmæssig overspisning og manglende mæthedsfølelse var også forbundet med højere kropsfedme.
Undersøgelsen viste også, at de fleste børns kost var langt fra ideel. Under halvdelen af børnene spiste alle tre hovedmåltider - morgenmad, frokost og middag - hver dag.
I stedet var snacks en vigtig kilde til energi og sukker. Et mindretal af børnene spiste grøntsager, frugter og bær som anbefalet. Helt op til en fjerdedel af børnene drak sukkerholdige drikkevarer dagligt, mens deres indtag af mættet fedt, sukker og salt var højere og indtaget af kostfibre, D-vitamin og jern var lavere end anbefalet.
"Baseret på resultaterne synes regelmæssige måltider, at være afgørende for at forebygge overvægt og hjertekar-sygdomme allerede i barndommen," siger Aino-Maija Eloranta, som præsenterede resultaterne i sin doktorafhandling, der er blevet offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition.
Hvad mener du? Del din mening herunder!
Tags: sukker, børn, kostfibre, spisevaner, mættet fedt