Kostfibre findes kun i frugt og grøntsager, men nogle indeholder flere end andre. Fuldkorn, nødder, frø og havregryn er blandt de mest fiberrige.Kostfibre findes kun i frugt og grøntsager, men nogle indeholder flere end andre. Fuldkorn, nødder, frø og havregryn er blandt de mest fiberrige.

Simpel kostændring lige så sund som komplicerede kostråd

Det er nemmere og næsten lige så effektivt at tabe sig ved at spise mere fiberrig mad som at følge hjertesunde kostråd.

 

Uden at ændre noget andet i deres dagligdag opnåede deltagere i et forsøg både at tabe sig, få et bedre blodtryk og forbedre insulinresistens ved alene at følge et råd om at spise mindst 30 gram fibre dagligt.

Deltagerne i forsøget på University of Massachusetts (UMass) i Amherst blev sammenlignet med 120 andre deltagere, der i stedet blev bedt om at følge den amerkanske Hjerteforenings diæt, der er betydeligt mere kompliceret med tilsammen 13 forskellige råd.

Og det viste sig at de to diæter efter et år i det store og hele opnåede de samme resultater. Ganske vist tabte deltagerne på den komplicerede hjerteforenings diæt sig cirka 700 gram mere, men tallene for blodtryk og insulinresistens var stort set lige gode, konstaterer forkerne i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

"En fiberrig kost kan være mættende og velsmagende, hvilket gør det til en fornøjelse at spise samtidig med at man taber sig og forbedrer hebredet og velbefindende," siger diætisten Barbara Olendzki, der er lektor i medicin og medforsker på studiet.

I alt deltog 240 voksne, der var i risiko for at udvikle type 2-diabetes. Halvdelen af deltagerne blev tilfældigt udvalgt til at følge den fiberrige diæt og halvdelen skulle følge den amerikanske hjerteforenings råd.

Et råd eller 13 råd

Den fiberrige diæt indebar alene at deltagerne skulle sørge for dagligt at spise 30 gram fiber i kosten, mens hjerteforeningens råd indebar 13 forskellige tiltag.

Blandt andet at deltagerne:

  • begrænsede kalorieindtaget ved at spise mere frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter
  • spiste mindst 30 g fibre dagligt
  • spiste fedtfattige protein-produkter
  • reducerende sukker- og saltforbruget
  • drak lidt eller ingen alkohol

balancerede deres fedt-, kulhydrat-, protein- og kolesterolindtag efter nogle specifikke forhold.

Efter 12 måneder havde deltagerne på deltagerne på den hjertesunde kost tabt ca 2.7 kilo i gennemsnit, mens deltagerne på fiberdiæten havde i gennemsnit havde tabt 2 kilo. Alle deltagere havde forbedret deres blodtryk, insulinresistens og fastende insulin.

"Vi blev opmuntret over at se faldet i fastende insulin hos kostfiber-gruppe efter 12 måneder," siger Dr. Yunsheng Ma, der er lektor i medicin i afdelingen for forebyggende og adfærdsmedicin ved UMass. 

"Langsigtede forbedringer i insulinresistens har væsentlige kliniske konsekvenser for patienter med metabolisk syndrom."

Selv om deltagerne efter at have fulgt hjerteforeningens diæt i gennemsnit tabte sig mere mener Dr. Ma, at den fiberrige kost har fordelen af at være meget enklere at følge.

"Vi fandt, at øgningen i indtaget af kostfibre blev ledsaget af et væld af andre sunde kostændringer," tilføjer lektor i medicin Sherry Pagoto.

"Sandsynligvis fordi fiberrige fødevarer reducerede behovet for usunde fødevarer i kosten. At bede folk om at lave en kostændring kan have sekundære virkninger på resten af deres kost. Vi håber at undersøge dette nærmere."

 

 

Tags: kolesterol, kostfibre, blodtryk, nødder, fuldkorn, insulinresistens

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?