Kødfri slankekur mest effektiv

Kulhydrater er udråbt som den store skurk i mange slankekure, men kulhydratrig mad helten i en ny sammenligning af diæter.

 

En ny undersøgelse viser nemlig at en vegan-diæt, hvor man kun spiser planteføde er mere effektiv til vægttab end både en pesco-vegetarisk diæt, hvor man gerne mås pise fisk, og en almindelig diæt, der giver mulighed for at spise alt muligt kød.

Den nye undersøgelse fra University of South Carolina bekræfter en stor fordel ved at sige nej til alle animalske produkter: evnen til at tabe sig hurtigere end dem, der spiser en kost, som indeholder kød og mejeriprodukter.

Undersøgelsen fulgte deltagere, der tilfældigt var udvalgt til at følge én af fem diæter:

  1. vegansk, som udelukker alle animalske produkter;
  2. semi-vegetar med lejlighedsvis kød indtag; 
  3. pesco-vegetar, som udelukker alt kød, undtagen fisk og skaldyr;
  4. vegetar som udelukker alt kød, fisk og skaldyr, men tillader æg og mejeriprodukter;
  5. altædende, hvilket tillader alle fødevarer;

Deltagerne fulgte deres tildelte diæter i seks måneder, med alle grupper undtagen den altædende gruppe deltog i ugentlige gruppemøder. 

Resultaterne viste at både efter to og seks måneder havde den veganske gruppe det største vægttab. Efter seks måneder havde deltagerne i gennemsnit tabt 7,4 kilo svarende til 4,3 procent.

De veganske deltagere spiste hovedsageligt kulhydrater, der vurderes lavt på det glykæmisk indeks, hvilket vil sige at det har lille indflydelse på blodsukkeret.

"Vi er blevet lidt kulhyrat-fobiske her i USA, når det handler om vægttab. Denne undersøgelse kan bidrage til at afhjælpe frygten hos mennesker, der nyder pasta, ris og andre kornsorter, men ønsker at tabe sig," siger chefforsker Gabrielle Turner-McGrievy, der har fået undersøgelsen offentliggjort i The International Journal of Applied and Basic Nutritional Sciences.

Vægttab ikke var det eneste positive resultat for deltagerne på den rene vegan-diæt gruppe. De havde også den største nedgang i deres fedtprocent både efter to og seks måneder, de havde også lavere BMI og forbedrede makronæringsstoffer. At undgå alle animalske produkter synes at være nøglen til disse positive resultater.

"Personligt var jeg overrasket over, at den pesco-vegetariske gruppe ikke klare sig bedre i forhold til vægttab. I sidste ende var deres vægttab ikke anderledes end de semi-vegetariske eller altædende grupper," siger McGrievy, der er lektor ved Department of Health Promotion, Education and Behavior. Noget af hendes forskning fokuserer på plante-baserede tilgange til kronisk sygdomsforebyggelse og behandling af voksne.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: kulhydrater, veganer, pesco-vegetar, fisk

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?