Mænds immunsystem reagerer voldsommere på en fedtrig kost og fedme.Mænds immunsystem reagerer voldsommere på en fedtrig kost og fedme, antyder de nye museforsøg.

Derfor rammes mænd hårdere af fedme

Mænd påvirkes meget værre af fedt og fedme og det mener en ny undersøgelse at have fundet en forklaring på.

 

En fedtrig kost ser nemlig ud til at få det mandlige immunsystem til at gå over gevind, mens det ikke ser ud til at påvirke kvinders nævneværdigt.

Det er i hvert fald det museforsøg fra University of Michigan Medical School antyder.

Mus og mennesker har vist sig at have lignende kønsforskelle i reaktioner på fedme, så forskerne ønskede at se om de kunne finde en forklaring i immunsystemet ved at fodre mus af begge køn med en fedtrig kost.

De fandt, at forskellen kan ligge i tendensen hos ​​hanner til at producere flere hvide blodlegemer, der fremmer inflammation, hvilket bidrager til de negative sundhedsmæssige konsekvenser af fedme, såsom insulinresistens og type 2-diabetes.

"Mænd og kvinder har meget forskellige risici for hjertekar-problemer og diabetes. Forskere studerer oftest hanmus, fordi deres risiko for at udvikle disse sygdomme er højere," siger dr. Kanakadurga Singer, der er lektor i pædiatri ved CS Mott Children's Hospital og medforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Biological Chemistry.

"Vi fandt, at fedme ikke udløste betændelse hos hunmus på samme måde, som det gjorde hos mænd. Selv om det længe har været kendt, at mandlige og kvindelige immunsystemer er forskellige, giver vores forskning grundlag for fremtidige undersøgelser af hvordan disse forskelle indvirker på sygdomme som diabetes."

Fedme er kendt for at forårsage en kronisk inflammation, der længe har været forbundet med diabetes og hjerte-karsygdomme. Inflammation (eller betændelse) er kroppens (altså immunsystemets) naturlige måde at bekæmpe ødelæggelse af væv, men kan medføre en overreaktion, hvor inflammationen begynder at reagere på rask væv. 

Den nye undersøgelse viste, at mens hunmus fodret med en fedtrig kost, der gjorde dem fede, kun får en mild inflammatorisk respons, så øges hanmus inflammatoriske hvide blodlegemer og stamceller betydeligt. Dette udsætter hanmus mere for højere blodsukker og insulin niveauer.

"Det er vigtigt for os at forstå forskellene i sygdomsrisiko, symptomer og reaktioner på behandlinger mellem kønnene," siger hovedforfatter dr. Carey N. Lumeng, der er lektor i pædiatri og fysiologi.

"Vores forskning understreger behovet for at udvide de kliniske undersøgelser og dyreforsøg til at omfatte både hanner og hunner," tilføjer Singer.

 

Tags: fedt, inflammation, immunsystemet

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?