En næsespray med oxytocin kan forhindre at mænd spiser for mange kalorier.En næsespray med oxytocin kan forhindre at mænd spiser for mange kalorier.

Slank dig med en næsespray

Mænd kan slanke sig ved hjælp af en næsespray med hormonet oxytocin, der også går under navnet kærlighedshormonet.

 

Det viser nye forsøg, som præsenteres på The Endocrine Society årsmøde i San Diego, hvor forskerne desuden kan afsløre at hormonet forbedrer insulinfølsomheden, der er kroppens evne til at sikre et lavt blodsukker.

Undersøgelsen hovedresultat er dog at oxytocin reducerede kalorieindtaget hos 25 mandlige deltagere, især forbruget af fedtholdige fødevarer, efter en enkelt behandling. 

Næsesprayen sænkede angiveligt mændenes kalorieindtag ved en morgenmad uanset om de var normalvægtige eller overvægtige.

"Vores resultater er virkelig spændende," siger chefforskeren dr. Elizabeth Lawson, der er lektor i medicin ved Harvard Medical School, Boston. 

"Yderligere undersøgelse er nødvendige, men jeg tror, ​​oxytocin er en lovende behandling for fedme og dens metaboliske komplikationer," siger hun.

Oxytocin er et hormon, der dannes i hypothalamus og kun findes i meget lille udstrækning hos mænd. Hos kvinder findes hormonet i større mængde, bl.a. for at sikre at mødre føler sig forbundet til deres børn. Det udskilles når babyens læber rører brystvorten og sætter gang i mælkekirtlerne. Det udskilles også ved kram på over 30 sekunder, hvorfor det kaldes kram-hormonet eller kærligheds-hormonet.

Oxytocin næsespray  sælges på recept i Danmark under navnet Syntocinon® og bruges til at hjælpe kvinder under amning. Midlet påvirker mælkekirtlerne, så tilløb af mælk øges.

Det amerikanske forsøg inkluderede derfor kun mænd, der havde en gennemsnitsalder på 27 år. 

13 af ​​mændene havde en normal vægt, mens resten var overvægtige eller fede. Mændene blev tilfældigt udvalgt til selv at tage enten en enkelt dosis (24 mikrogram) oxytocin næsespray eller placebo (virkningsløs medicin) efter at have fastet. Ingen vidste hvilken behandling de fik.

En time senere fik mændene morgenmad, som de valgte ud fra en menu. Efter måltidet, målte forskerne hvor mange kalorier hver mand spiste.

I et senere forsøg gentog mændene eksperimentet, men fik den modsatte behandling (placebo eller oxytocin) af det første forsøg. Ifølge forskerne, var der ingen forskel på, hvor meget mad mændene havde spist i tre dage før hvert forsøg.

Resultaterne viste at mændene i gennemsnit spiste 122 færre kalorier og 9 gram mindre fedt efter de havde fået oxytocin næsespray i forhold til deltagerne på placebo. Oxytocin øgede også ​​kropsfedtet som brændstof til energi. 

Der var ifølge Lawson ingen alvorlige bivirkninger og ingen forskel i bivirkninger mellem oxytocin og placebo.

Oxytocin havde heller ingen effekt på deltagernes selvrapporterede appetit eller på appetit-regulerende hormoner målt i deres blod. 

Derfor er det uklart hvordan oxytocin påvirker kalorieindtaget, siger Lawson. I tidlige studier har oxytocin været involveret i appetit-reducerende veje i hjernen.

Da oxytocin har kønsspecifikke virkninger, skal det undersøges separat hos kvinder, samt hos begge køn for at tjekke om behandlingen virker på lang sigt.

 

Tags: slankestof, oxytocin, næsespray

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?