Grafik: Monash universitet

På slankekur med tankens kraft?

De to hormoner leptin og insulin kan påvirke hjernen til at starte en større forbrænding.

 

Så hvis man kan påvirke den måde hjernen reagerer på de to hormoner kan man populært sagt starte en slankekur med tankens kraft.

Det viser resultaterne af en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Cell, der giver ny indsigt i, hvordan hjernen regulerer kropsfedt og kan føre til mere effektive måder at tabe sig på og forebygge fedme ved at fremme omdannelsen af hvidt fedt til beige fedt.

Forskere fra Monash University har i undersøgelsen afsløret en molekylær mekanisme, der afhænger af den kombinerede virkning af de to hormoner. Leptin er et appetitnedsættende hormon, der genereres i fedtceller, og insulin produceres i bugspytkirtlen som reaktion på stigende niveauer af glukose i blodet. 

Deres forskning viser, at de to hormoner tilsammen får en gruppe af neuroner i hjernen til at stimulere afbrænding af kropsfedt via nervesystemet.

Chefforsker og professor Tony Tiganis, fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi siger, at opdagelsen af den kombinerede virkning af disse to hormoner kan hjælpe med at slippe af med overskydende fedt.

"Disse hormoner giver hjernen et samlet billede af den kroppen fedtreserver. Da leptin er produceret af fedtceller måler det niveauet af de eksisterende fedtreserver. Jo mere fedt, desto mere leptin. Insulin giver også et mål for hvor meget fedtreserverne udvikler sig, fordi blodsukkerniveauet stiger, når vi spiser," siger professor Tiganis.

Enzymer øger forbrændingen

Fedt hos voksne mennesker lagres typisk i adipocytter, specialiserede celler, der omfatter hvid fedt. Men omkring nakke og skuldre er der en anden form for fedt fremstillet af brune adipocyter. Istedet for at lagre fedt, kan disse celler tvinges til at brænde det væk.

Forskerholdet opdagede at leptin og insulin interagerer med proopiomelanocortin (POMC) neuroner i hjernens hypothalamus, hvor de sender signaler gennem nervesystemet for at fremme omdannelsen af hvidt fedt til beige fedt, der fungerer på samme måde som brunt fedt, men ikke er medfødt. Dette fører til afbrænding af overskydende fedt.

I laboratoriet kunne forskerne påvise, at processen er reguleret i disse neuroner af to enzymer, PTP1B og TCPTP, der kaldes fosfataser, som hæmmer begge hormoners aktivitet. Når disse fosfatasers niveauer blev reduceret, øgedes ændringen af hvidt fedt til beige fedt, hvorved afbrændingen af fedt øgedes.

Professor Tiganis siger, at denne grundlæggende proces normalt har til formål at sikre en sund kropsvægt, men hos mennesker, der overspiser kan denne mekanisme gå skævt.

"På lang sigt tror vi, at vi kan være i stand til at hjælpe folk med at tabe sig ved at målrette de to enzymer. At forvandle hvidt fedt til beige fedt er en meget spændende ny tilgang til at udvikle slankemidler. Men det er ikke en let opgave og enhver potentiel behandling ligger flere år ude i fremtiden," siger professor Tiganis.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: brunt fedt, hormoner, Leptin, hjernen, beige fedt, insulin

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?