Populære slankekure holder ikke i længden

Populære slankekure holder sjældent i lang tid. Oftest vender kiloene tilbage indenfor et år viser en ny undersøgelse.

 

"På trods af deres popularitet ved vi stadig ikke, om slankekure er effektive til at hjælpe folk tabe sig og sænke deres risiko for hjertesygdom," siger dr. Mark J. Eisenberg, der i tidsskriftet Circulation har set på tidligere undersøgelser af fire af de mest populære slankekure:

  • South Beach
  • Atkins
  • Vægtvogterne
  • Zonediæt

"Kun et lille antal forsøg har undersøgt slankekurene og med deres lidt modstridende resultater, er der kun beskeden dokumentation for om de er gavnlige på lang sigt," siger Eisenberg, der er undersøgelsens hovedforfatter og professor i medicin ved Jewish General Hospital / McGill University i Montreal, Quebec, Canada. 

I studier, der sammenlignede Vægtvogterne med traditionelle metoder, tabte deltagerne i Vægtvogterne i gennemsnit 3,4 til 6 kilo efter et år sammenlignet med 0,7 til 5,3 kilo med traditionelle metoder, men efter 2 år, havde de helt eller delvist genvundet vægten. Traditionelle metoder til vægttab er eksempelvis at spise fedtfattigt, at få kostvejledning eller materialer til selvhjælp.

Resultater fra forsøg med Atkins diæten har været inkonsekvente. 

I det eneste studie, der sammenligner South Beach kost med traditionelle metoder var der ingen forskel i vægttab efter 12 måneder, men deltagerne i denne undersøgelse var både svært overvægtige og havde gennemgået gastrisk bypass operation.

Sammenligninger mellem Atkins, Vægtvogterne, Zonediæt og traditionelle metoder tyder på, at alle fire resulterer i et beskedent vægttab efter et år.

  • Atkins-diæten medførte et tab på i gennemsnit 2 til 4,6 kilo; 
  • Vægtvogterne medførte et tab på i gennemsnit 2,9 kilo; 
  • Zonediæten meførte et tab på i gennemsnit 1,6-3,2 kilo
  • Traditionelle metoder medførte et tab på 2,4 kilo

Desuden var der ingen markante forskelle mellem Atkins, Vægtvogterne og Zonediæt i at forbedre kolesterol, blodtryk, blodsukker eller andre kardiovaskulære risikofaktorer.

De længste undersøgelser, som forskerne analyserede, varede i to år, og resultaterne var kun tilgængelig for Atkins eller Vægtvogterne. Disse undersøgelser fandt at deltagerne genvandt noget af deres vægt med tiden.

"For bedre at forstå de potentielle fordele ved en hvilken som helst eller alle af disse diæter, er forskerne nødt til at udføre store kliniske forsøg, som direkte sammenlignede alle fire populære diæter for langsigtet vægttab og ændringer i risikoen for hjertesygdom", siger Eisenberg.

"En bredere livsstilsintervention, som også omfatter læger og andet sundhedspersonale, kan være mere effektiv," siger Eisenberg. 

"Det kan også fortælle lægerne, at populære diæter på egen hånd ikke er løsningen for deres patienter."

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: slankekure, Atkins, South Beach, Vægtvogterne, Zonediæt

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?