Kraftigt overvægtige føler sig blandt andet diskrimineret af læger og andet sundhedspersonale.

Overvægtige bliver tykkere af hån og diskrimination

Føler du at folk diskrimerer eller håner dig på grund af din overvægt, så kan det være en yderligere grund til at du tager på.

 

Det viser en stor engelsk undersøgelse, der har spurgt overvægtige eller fede mennesker om de følte sig diskrimeret eller udsat for udskamning og hån.

Undersøgelsen fra University College of London (UCL) af 2.944 britiske voksne over en fire år periode viste, at deltagere, der følte sig diskrimineret pga. overvægt i gennemsnit havde taget 0.95 kilo på, mens deltagere, der ikke følte diskrimination eller hån havde tabt 0.71 kilo - en forskel på 1,66 kg.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Obesity, modsiger en almindelige opfattelse, at forskelsbehandling eller »fedt udskamning« kan medføre vægttab.

Undersøgelsen spurgte folk, om de har oplevet daglig diskrimination pga. deres vægt. Det kunne være f.eks. at blive behandlet respektløst, dårlig service i butikker eller at blive chikaneret.

Deltagerne blev spurgt om, hvor ofte de støder på fem diskriminerende situationer:

  1. du bliver behandlet med mindre respekt eller høflighed; 
  2. du får ringere service end andre mennesker i restauranter og butikker; 
  3. mennesker handler, som om de tror, ​​at du ikke er klog; 
  4. du bliver truet eller chikaneret; 
  5. du får ringere service eller behandling end andre mennesker fra læger eller hospitaler. 

Trøstespiser

Dataene er fra det engelske Longitudinal Study of Ageing, en undersøgelse af voksne over 50 år. Kun 5 procent af deltagerne rapporterede at de blev diskrimineret pga. deres vægt. Det dækkede dog over store forskelle. Blandt normalvægtige var det kun en procent, der følte sig diskrimineret, mens 26 procent af deltagerne, der var sygeligt overvægtige, følte sig diskrimeret.

"Vores resultater viser, at diskrimination pga. overvægt ikke fremmer vægttab, og antyder, at det i sig selv kan medføre vægtøgning. Der er ingen begrundelse for at diskriminere mennesker på grund af deres vægt," siger chefforfatter Dr. Sarah Jackson fra UCL Epidemiologi & Public Health. 

"Tidligere undersøgelser har vist, at mennesker, der oplever diskrimination, fortæller at det får dem til at trøstespise. Stress reaktioner på diskrimination kan øge appetitten, især efter usunde, kalorierige fødevarer. Diskrimination pga. overvægt har desuden vist sig at få folk til at føle sig mere usikre, så de undgår fysisk aktivitet sammen med andre," siger hun.

"Vores undersøgelse viser tydeligt, at diskrimination af overvægtige er en del af fedmeproblemet og ikke løsningen. Forskel i behandling af overvægtige er blevet dokumenteret, ikke kun blandt almindelige mennesker, men også blandt sundhedspersonale - og mange overvægtige patienter rapporterer, at de bliver behandlet respektløst af læger på grund af deres vægt. Alle - også læger - bør stoppe med at bebrejde udskamme folk for deres vægt og tilbyde støtte, og hvis det er relevant, behandling," siger medforfatter professor Jane Wardle, direktør for Cancer Research UK Health Behaviour Centre på UCL.

Har du oplevet at du selv eller nogen du kender bliver diskrimineret eller hånet.

 

Tags: diskimination, hån, skam

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?