Hjernen kan genoplæres til at sætte pris på synet af frugt og grønt.

Du kan træne din hjerne til at spise sundt

Du kan træne din hjerne til at foretrække sunde, kalorielette fødevarer i stedet for usund mad med et højt kalorieindhold.

 

Det viser ny forskning fra Tufts University og Massachusetts General Hospital, hvor forskere med MRI-scanninger af hjernen har fulgt udviklingen i overvægtiges hjerner under træningen.

Hjernescanningerne af 13 overvægtige deltagere tyder på, at det er muligt at vende den vanedannende effekt af usund mad samtidig med de får en stigende lyst til sunde fødevarer. 

"Vi begynder ikke livet med en forkærlighed for pommes frites og had til for eksempel fuldkornspasta," siger undersøgelsens medforfatter dr. Susan B. Roberts, der er direktør for Energy Metabolism Laboratory samt professor ved Friedman School of Nutrition Science and Politics ved Tufts University. 

"Disse præferencer sker over tid som reaktion på - gentagne gange - at have spist i et giftigt madmiljø," siger hun. 

Forskere har mistanke om, at når først en usund madafhængighed er etableret, kan det være svært eller nærmest umuligt at ændre. Dermed udsættes de for et liv med overvægt og fristelser fra eller trang til usunde fødevarer. 

For at finde ud af, om hjernen kan genoplæres til at vælge sunde fødevarer, studerede forskerne belønningssystemet hos tretten overvægtige mænd og kvinder, hvoraf otte blev sat på et nyt vægttabsprogram udviklet af forskerne på Tufts University, mens de resterende fem fungerede som kontrolgruppe og ikke deltog i programmet. 

Begge grupper fik MRI hjernescanninger i begyndelsen og slutningen af ​​en periode på seks måneder. Blandt deltagerne i vægttabsprogrammet afslørede hjernescanningerne ændringer i områder af hjernens belønningscentrum, der har fobindelse med læring og afhængighed.

Efter seks måneder viste dette område øget følsomhed over for sunde fødevarer med lavere kalorieindhold, hvilket indikerer en øget belønning og nydelse ved synet af sundere fødevarer. Området viste også nedsat følsomhed over for de usunde fødevarer med højere kalorieindhold. 

"Vægttabsprogrammet er specielt designet til at ændre den måde folk reagerer på forskellige fødevarer, og vores undersøgelse viser, at deltagerne i programmet havde en øget ønske om sundere fødevarer sammen med en nedsat præference for usunde fødevarer, hvilket formentlig er afgørende for at kunne kontrollere sin vægt," siger medforfatter dr. Sai Krupa Das, der er forsker ved Energy Metabolism Laboratory. 

"Selvom andre undersøgelser har vist, at kirurgiske procedurer som gastrisk bypass operation kan mindske hvor meget folk nyder fødevarer generelt, er det ikke særligt tilfredsstillende, fordi det generelt fjerner madnydelse istedet for at gøre sundere fødevarer mere tiltalende," siger en anden af forskerne dr. Thilo Deckersbach, der er psykolog på Massachusetts General Hospital.

"Vi viser her, at det er muligt at ændre hjernens forkærlighed for usund mad til sund mad uden kirurgi."

 

Tags: kaloriefattig diæt, hjernen, belønningssystem

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?