Vægttab på mere end fem procent øger sandsynligheden for at du bliver mere nedtrykt end personer, der har tabt mindre end fem procent af deres kropsvægt.

Stort vægttab risikerer at gøre dig nedtrykt

Tror du at du ville blive gladere af at tabe dig en 7-8 kilo, så tager du fejl, viser en ny undersøgelse.

 

Større vægttab viser sig nemlig ikke at gøre folk lykkeligere end folk, der taber mindre end 5 procent af deres kropsvægt. Tværtimod.

En undersøgelse af små 2.000 overvægtige og svært overvægtige voksne i Storbritannien viste, at personer, der tabte over 5 procent af deres oprindelige kropsvægt over en fire års periode ganske vist blev fysisk sundere, men mere tilbøjelige til at være nedtrykte end personer, der højest tabte 5 procent af deres oprindelige vægt. 

Undersøgelsen understreger behovet for at overveje hvordan vægttab påvirker både det fysiske og mentale helbred. Kliniske forsøg med vægttab har vist sig at forbedre deltagernes humør, men dette kan være et resultat af andres støtte til en slankekur, snarere end selve vægttabet, da virkningerne ses meget tidligt i forløbet og ikke er relateret til hvor meget man taber sig. 

Det er vigtigt at bemærke, at disse nye resultat ikke betyder, at vægttab nødvendigvis forårsager direkte depression, da depression og vægttab kan have samme årsager.

Undersøgelsen er baseret på den engelske Longitudinal Study of Ageing, en britisk undersøgelse af voksne i alderen 50 år eller ældre, og udelukkede deltagere med diagnosen klinisk depression eller en invaliderende sygdom. Nedtrykthed og generelt velbefindende blev vurderet ved hjælp af standard spørgeskemaer og vægten blev målt af uddannede sygeplejersker. 

Af de 1.979 overvægtige og svært overvægtige deltagere tabte 278 (14%) mindst 5 procent af deres oprindelige kropsvægt med et gennemsnitligt vægttab på 6,8 kg per person. 

En halv gang mere nedtrykt

Efter justering for alvorlige helbredsproblemer og større begivenheder i livet som dødsfald, der kan forårsage både vægttab og nedtrykthed, var deres risiko for nedtrykthed 52 procent højere end hos personer, som tabte mindre end 5 procent. 

"Vi ønsker ikke at afskrække nogen fra at forsøge at tabe sig, da det har enorm betydning for det fysiske helbred, men folk bør ikke forvente, at vægttab øjeblikkeligt kan forbedre alle aspekter af livet," siger en af undersøgelsens hovedforfattere dr. Sarah Jackson.

"Reklamer for slankekure og slankemad kan give folk urealistiske forventninger om vægttab. De lover ofte øjeblikkelige forbedringer af ens psykiske velvære, der ikke bliver virkelighed for mange mennesker. Folk skal være realistisk om vægttab og være forberedt på udfordringerne." 

"At modstå de allesteds nærværende fristelser fra usund mad i det moderne samfund er mentalt hårdt, da det kræver stor viljestyrke og kan betyde at man går glip af oplevelser med andre. Alle der har været på slankekur forstår hvordan dette kan påvirke velværet. Dog kan humøret blive bedre, når man har nået sit mål, og fokus skifter til at holde vægten. Vores data dækkede kun en fireårig periode, så det ville være interessant at se, hvordan humøret er, når folk har vænnet sig til den lavere vægt," siger Jackson, der har fået undersøgelsen offentliggjort i PLoS ONE.

 

Tags: depression, slankekure, vægttab, nedtrykthed

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?