Dit selvbillede ser ud til at være afgørende for om du tager på.Dit selvbillede ser ud til at være afgørende for om du tager på.

Derfor skal du glemme at du er overvægtig

Står du hver morgen foran spejlet og leder efter en delle eller bebrejder dig selv for bildækket omkring maven, så øger det chancen for at du tager på.

 

Mens kvinder typisk kun skal have taget et par gram på før de er i alarmberedskab, så kan mænd sagtens tage fem kilo på uden at bemærke det.

Men ifølge en ny undersøgelse er vores egen opfattelse af om vi er overvægtige afgørende for om vi tager på i vægt.

Hvis du siger og tror at du er overvægtig, så tager du på i vægt, mens folk, der ikke ved at de err overvægtige, ikke tager på i vægt.

Det er i hvert fald konklusionen fra forskere på University of Liverpool, der netop har fået resultaterne af tre langvarig undersøgelser af 14.000 briters og amerikaneres selvopfattelse og vægtproblemer offentliggjort i International Journal of Obesity.

Undersøgelserne fulgte deltagerne i perioder på mellem 7 og 22 år. Forskerne sammenlignede deltagernes egen vægtopfattelse ved undersøgelsernes start med vor meget de vejede ved undersøgelsernes slutning.

Overspiste af stress

Forskerne konstaterede, at de deltagere, der identificerede sig selv som overvægtige, var mere tilbøjelige til at overspise som reaktion på stress og det medførte efterfølgende vægtøgning.

"Erkendelsen af at du er overvægtig kan i sig selv være ganske stressende og gøre det vanskeligere, at holde en sund livsstil. Og det gør det meget svært at lave kampagner mod overvægt," siger dr. Eric Robinson fra universitetets Institut for Psykologi, Sundhed og Samfund.

"Man håber jo at man ved at gøre en person bevidst om at de er overvægtige kan få dem til at leve sundereog tabe nogle vægt."

"Det vigtige er at gøre noget ved samfundets stigmatisering. Mennesker med en højere kropsvægt har problemer med deres kropsbillede og det er ikke overraskende i betragtning af den måde, vi omtaler overvægtige..."

"Men den måde, vi taler om kropsvægt og den måde, vi skildrer overvægt og fedme i samfundet er noget, vi kan gentænke og genoverveje. Der er måder hvor man kan tilskynde folk til at foretage sunde ændringer i deres livsstil, som ikke skildrer fedme som en frygtelig ting."

Tags: overvægt, selvopfattelse

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?