75 procent af fedmeopererede patienter med diabetes 2 bliver helbredt af operationen.

Derfor helbreder fedmeoperationer diabetes

Fedmeoperationer kan nærmest mirakuløst helbrede diabetes 2, men forskerne er nu ved at finde ud af hvorfor.

 

Gastrisk bypass-operationer, hvor man indsnævrer mavesækken til en lille pose, har vist sig at helbrede diabetes 2 i løbet af ganske få uger eller måneder hos langt de fleste patienter.

Nu har forskere ved University of Manchester vist at kuren sandsynligvis kan forklares ved aktiviteten af specialiserede celler i tarmen, der udskiller en cocktail af kraftige hormoner, når vi spiser. 

Tarmens hormonceller, som man tidligere troede kun indeholdt bare et hormon, viste sig at indeholde op til seks hormoner, herunder sulthormonet ghrelin. 

"Vores forskning er centreret om enteroendokrine celler, der populært sagt smager på det vi spiser og som respons frigiver en cocktail af hormoner, der kommunikerer med bugspytkirtlen, som kontrollerer frigivelse af insulin til hjernen, sikrer man får følelsen af ​​at være mæt samt optimerer og maksimerer fordøjelsen og optagelsen af ​​næringsstoffer," siger Dr. Craig Smith, der er lektor i molekylær cellefysiologi og chefforsker for undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Endocrinology.

"Under normale omstændigheder er alle hormonerne vigtige faktorer for at holde os sunde og velnærede. Men hormoncellerne kan fungere forkert og resultere i at vi under- eller overspiser." 

75% af af fedmeopererede, der også har diabetes, bliver helbredt for diabetes efter en gastrisk bypass og Dr. Smith siger, at forståelse af, hvordan bypass operationer helbreder diabetes er kernen i hans forskning. 

"Dette er her, hvor tingene begynder at blive rigtigt interessante, fordi den mest almindelige form for gastrisk bypass faktisk også omgår en del af tarmen hormonceller. Det menes, at dette medfører, at tarmens hormonceller ændres og omprogrammeres. At forstå, hvordan disse celler ændrer sig i respons på kirurgi kan være nøglen til en kur mod diabetes."

"Forståelse af de meddelelser, som tarmen sender ud, når vi spiser mad, og hvorfor det går galt, som i tilfældet med diabetes, er vores næste udfordring og forhåbentlig en, der vil resultere i udvikling af lægemidler, som kan anvendes i stedet for operation til at helbrede fedme og forebygge diabetes," siger dr Smith.

 

Tags: gastrisk bypass, diabetes, sult, hormoner, Ghrelin

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?