Fedt omkring hjertet - det gule - kan både være sundt og usundt.Fedt omkring hjertet - det gule - kan både være sundt og usundt. Er det sundt kan det beskytte mod hjertesygdom og hjerteanfald.

Fedt omkring hjertet kan være sundt

Fedt omkring hjertet og dine arterier lyder ikke godt, men det er måske faktisk ligefrem sundt.

 

For ifølge en ny undersøgelse støttet af den britiske hjerteforening så kan fedt omkring hjerte og arterier hjælpe med at bekæmpe hjertesygdomme og mindske risikoen for hjerteanfald.

Forskerne mener at det kan være forklaringen på flere undersøgelser, der viser at overvægtige mennesker lever længere og at de ligefrem har en lavere risiko for at dø efter et hjerteanfald.

Ved at analysere væv fra patienter, der har fået en hjerteoperation har forskerne afsløret, at hjertet og arterierne sender et SOS til det omgivende fedtvæv for at stimulere en forsvarsmekanisme mod de tidlige stadier af koronar hjertesygdom.

Forskningen har afsløret, at fedtet omkring hjertet og arterierne frigiver kemikalier, der minimerer oxidativt stress, der er en proces, som fører til åreforkalkning. Disse kemikalier er anti-inflammatoriske og antioxidant så de kan minimere den inflammation, der udløses af oxidativt stress.

Bliver usundt af diabetes 2

"Fedt har et dårligt ry, men vi er ved at lære mere og mere om, hvordan og hvorfor visse typer af fedt i kroppen faktisk er vigtige for et godt hjertehelbred. Disse resultater er et vigtigt skridt mod en behandling, der sikrer, at dette fedt bliver på vores side gennem hele vores liv," siger professor Charalambos Antoniades, der er lektor i Cardiovascular Medicine ved University of Oxford.

Forskerne undersøger nu, hvorfor disse sunde processer kan svækkes, f.eks. på grund af diabetes 2, der medfører at fedtet bliver usundt. De håber at kunne udvikle behandlinger, som kan sikre at dette fedt har en positiv indvirkning hele tiden.

"Der er stadig meget, vi ikke ved om, hvordan hjertesygdomme udvikler sig, og hvilke processer i kroppen, der kan hjælpe med at forhindre det i at ske," siger professor Jeremy Pearson, der er meddirektør i den britiske hjerteforning.

"Denne undersøgelse med menneskelig væv har givet nye perspektiver på fedts rolle i hjertesygdomme og har konsekvenser for den fremtidige behandling."

Tags: fedt, hjertesygdom, arterierne

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?