Overvægt, diabetes og hjertesygdom er tæt forbundet med kroppens døgnrytme, viser den nye forskning.

Din døgnrytme afgørende for overvægt og diabetes

Din døgnrytme kan være nøglen til at undgå overvægt og de alvorlige sygdomme, der ofte følger med.

 

Det viser forsøg fra University of Manchester, hvor forskere har opdaget, at døgnrytmen spiller en vigtig rolle for kroppens fedt, og de derfor er igang med udvikle nye måder at behandle overvægt. 

Forskerne har både set på den rolle, som døgnrytmen spiller for fedtvæv i mus ogogså indsamlet prøver fra patienter, der får lavet fedmekirurgi. 

Fedt- og blodprøver både før og efter operationen gjorde det muligt for forskerne at sammenligne deres biokemi. 

"I bund og grund opdagede vi, at proteinet REVERB, der har betydning for døgnrytmen, spiller en vigtig rolle i sikker ophobning af kropsfedt. Normalt medfører ophobning af fedt betændelse i kroppen, hvilket fører til diabetes og hjertesygdomme. Vores forskning viser, at denne proces er forbundet med døgnrytmen," siger undersøgelsens chefforsker professor David Ray.

Holdet fandt, at REVERB påvirker fedme-relaterede betændelser ved både at regulere et hormon, der kommer fra fedt, adiponectin, og en hovedregulator af betændelse kaldet A20. 

Mus, der manglede REVERB havde forbedret fedtlagring, men uden den forventede inflammation. De havde også højere niveauer af hormonet adiponectin, hvilket tyder på at hormonet har en anti-inflammatorisk rolle. 

Fedt- og blodprøverne fra de fedme-opererede patienter viste, at de efter operationen både havde en stigning i hormonet adiponectin, men også af inflammationsregulatoren A20 i selve fedtet. Samtidig var deres kropsfedt sundere, med mindre betændelse forbundet med diabetes og hjertesygdomme. 

"Vores analyser viste, at hos sygeligt fede mennesker, der har fået fedmekirurgi, aktiveres de samme mekanismer, der styrer kroppens døgnrytme og betændt fedt. Dette hjælper med at forklare, hvorfor kirurgi resulterer i hurtige forbedringer for fede menneskers sundhed," siger professor Ray, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Diabetes.

Fedmekirurgi som gastrisk bypass har vist sig at stoppe diabetes 2 nærmest fra dag til dag. 

"Vi mener, at vores forskning kan åbne op for en ny måde at behandle fedme uden kirurgi. Der er potentiale for udvikling af lægemidler, der kunne hindre, at så mange mennesker dør af fedmerelaterede sygdomme." 

Forskerne fortsætter nu med undersøgelser på Manchester Diabetes Center, der er det første center i Storbrittanien til specialiseret pleje og uddannelse af diabetespatienter. 

Centre bruger den nye viden om døgnrytmens betydning i behandlingen af diabetes. Patienter spiser, sover og tager medicin på tidspunkter, der passer med deres døgnrytme i et forsøg på at bekæmpe sygdommen.

Det er håbet, at undersøgelsen vil vise, at vi kan styrke vores døgnrytme ved at ændre adfærd og dermed påvirke diabetes 2 på samme måde som medicin og kirurgi.

 

 

Hvad mener du? Del din mening herunder!

Tags: diabetes, hormoner, adiponectin

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?