Blodforgiftning skyldes ofte infektion af sår på hospitaler, men tidlyneladende er overvægtige bedre beskyttet mod at dø af forgiftningen and slanke mennesker.

Overvægt beskytter mod blodforgiftning

Overvægtige er tilsyneladende bedre beskyttet mod at dø af blodforgiftning end slanke mennesker.

 

Det viser i hvert fald en ny overraskende undersøgelse fra University of Michigan Health System, hvor forskere har afsløret dette fedmeparadoks blandt ældre amerikanere, der er blevet ramt af sepsis, som er den medicinske betegnelse for blodforgiftning. 

I en undersøgelse af 1.404 patienter, var overvægtige mere tilbøjelige til at overleve sepsis, der kan føre til et ophold på et hospitals intensivafdeling. 

Resultaterne er offentliggjort i Critical Care Medicine og rejser det interessante spørgsmål om, hvordan fedme påvirker kroppens reaktion på infektion. Fedme er oftest forbundet med et dårligere, ikke bedre, helbred. 

"Læger forventer at overvægtige patienter klarer sig dårligere og det kan påvirke den pleje og rådgivning, de giver til patienter og deres familier," siger undersøgelsen hovedforfatter dr. Hallie C. Prescott fra UM Health System. 

"Vores undersøgelse tyder på at overvægtige sepsispatienter faktisk har lavere dødelighed og reagerer på behandlingen på samme måde som normalvægtige patienter." 

Fokus i undersøgelsen var at undersøge sammenhængen af body mass index for overlevelse og evt. funktionelle mangler efter en svær sepsis indlæggelse. 

Det sidste var vigtigt fordi patienter lægger vægt på at overleve uden at være blevet handicappet for livet. 

Forekomsten af ​​sepsis er fordoblet i de sidste 15 år, og er blevet fokus for stigende forskning og sundhedsudgifter. Sepsis rammer i Danmark omkring 20.000 årligt. Patienter rammes ofte i forbindelse med hospitalsbehandling, hvor bl.a. stafylokokker og andre infektioner starter en blodforgiftning. 

Længere rehabilitering

Halvdelen af ​​patienter indlagt med svær sepsis dør inden for et år. Der dør lige så mange mennesker af sepsis som af blodprop i hjertet. 

De patienter, der overlever bliver ofte svækkede under deres hospitalsophold og har brug for længere rehabilitering. 

"Overvægtige patienter, der overlever deres sepsis bruger flere af sundhedsvæsenets ressourcer og koster mere - men denne tilsyneladende stigning i ressourceforbruget er et resultat af at de lever længere," siger en anden af forskerne dr. Theodore Iwashyna, der er lektor i intern medicin ved UM Health System. 

Forfatterne bemærker at der er mange sundhedsmæssige fordele ved en normal vægt, men resultaterne tyder på, at overvægt kan medføre, at kroppen reagerer forskelligt på kritisk sygdom. En bedre forståelse af denne forskel kan hjælpe sundhedspersonale med at forbedre plejen af alle patienter med sepsis og andre kritiske sygdomme.

 

Tags: fedmeoperation, blodforgiftning, fedmeparadoks

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?