Fedmeoperation reducerer din kræftrisiko

Fedmeoperationer sikrer ikke bare et slankere og sundere liv, men reducerer også risikoen for kræft.

 

Det viser en ny gennemgang af tidligere undersøgelser af kræftrisikoen i forbindelse med fedmeoperationer, som er offentliggjort i tidsskriftet Obesity Surgery.

Gastrisk bypass har i tidligere undersøgelser også tydet på en ringere risiko for kræftdød, selv om hovedformålet oftest er at reducere risikoen for hjertekar-problemer og -dødsfald.  

Fedmeoperationen indebærer at størstedelen af mavesækken bliver omgået, så vejen fra spiserøret til tyndtarmen kun udgøres af omkring en femtedel af mavesækken.

Under ledelse af Daniela Casagrande fra Universidade Federal do Rio Grande do Sul i Brasilien kombinerede forskerne resultater fra 13 relevante undersøgelser, der fokuserer på forekomsten af ​​kræft hos patienter efter fedmekirurgi. Disse omfattede både kontrollerede og ukontrollerede undersøgelser og omfattede 54.257 deltagere. 

Deres systematiske gennemgang viste, at kræft kun forekom i 1,06 tilfælde per 1.000 person-år op til 23 år efter operationen blev udført. Det er markant bedre end den normale risiko for fede mennesker. Kræfttilfælde hos overvægtige mennesker er op til 2,12 tilfælde per 1.000 person-år.

Det er stadig uvist, om det lavere antal kræfttilfælde efter fedmekirurgi er relateret til stofskifteændringer i forbindelse med vægttab eller om det lavere BMI efter operationen resulterer i tidligere diagnose og at kræftbehandlingen virker bedre.

Ifølge Casagrande er det vanskeligt at adskille virkningerne af kirurgi fra de mange tilknyttede ændringer, det medfører for patienterne. Hun mener, at en omfattende kirurgisk procedure som​​fedmekirurgi kan skabe opmærksomhed og eventuel tidligere diagnosticering af kræft. 

Hun advarer mod, at drage definitive konklusioner om kræftrisikoen i forbindelse med fedmeoperationer, fordi der var store forskelle blandt studierne. Hun understreger at ikke alle undersøgelserne havde tilstrækkeligt valide data og at der bør gennemføres mere grundlæggende forsøg og undersøgelser af sammenhængen.

Tags: fedmeoperation, Roux-en-Y, gastrisk bypass, kræft

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?