Fedt ophobes som hvidt fedt hvis vi ikke forbrænder det hurtigt nok.

Sådan kan hvidt fedt forvandles til beige fedt

Hvidt fedt kan omdannes til beige fedt ved at stimulere et protein, der kan tændes og slukkes som en kontakt.

 

Det afslører en undersøgelse offentliggjort i Cell Metabolism, hvor forskere fra School of Medicine på University of Texas (UT) Health Science Center i San Antonio viser hvordan en molekylær mekanisme kaldet mTORC1 styrer omdannelsen af ​​usundt hvidt fedt til beige fedt, der øger energi-forbrændingen og reducerer fedme.

Samtidig har de opdaget at proteinet, Grb10, fungerer som en on-off-knap for mTORC1 mekanismen, der forvandler det hvide fedt til beige. 

Konstateringen kan lægge grunden til udvikling af nye diabetes- og fedmemidler, mener forskerne.

Grb10 stimuleres af kulde, hvilket får kroppen til at brænde energi. 

"Vi ved, at hvis vi ønsker at holde vores krop slank, er vi nødt til at slippe af med ekstra næringsstoffer i kroppen, hvilket kræver, at vi forbrænder mere energi," siger undersøgelsens hovedforfatter Feng Liu, der er professor i farmakologi ved UT Health Science Center og direktør for forskningscenteret i det metaboliske syndrom ved Xiangya Second Hospital, Central South University i Changsha, Kina.

"At forstå hvordan hvidt fedt bliver forvandlet til beige fedt er vigtigt, fordi vi kan reducere fedme, hvis vi kan forbedre energiforbruget," siger Dr. Liu.

Fedtvæv - både det hvide og brune fedtvæv - er vigtige regulatorer af stofskiftet. At have for meget hvidt fedtvæv og ikke forbrænde det gennem motion eller på anden måde er forbundet med fedme og sygdomme som diabetes 2.

"Normalt ophober vi det vi spiser i hvidt fedt," siger medforfatter Lily Dong, der er professor i cellulær og strukturel biologi på UT Health Science Center.

"Men den ekstra mad, vi spiser, er det bedre at frigøre i stedet for at ophobe det. Så at finde en måde at forvandle det hvide fedt til beige og forbrænde energi, der normalt ophobes ville give store muligheder for behandling af fedme og relaterede sygdomme. Det er denne mulighed Dr. Liu har identificeret en vej til," siger Lily Dong.

"mTORC1-mekanismen er også forbundet med aldring, hjertekarsygdomme og kræft, så identifikationen af Grb10 som en regulator af mekanismen giver mulighed for forskere på andre områder," siger Dr. Liu.

Tags: hvidt fedt, beige fedt, energi, forbrænding, kulde

Like og del artiklen
Fed viden eller bare for tyndt?